понеділок, 22 лютого 2010 18:32

Вчені знайшли наймолодшу планету

Вчені знайшли наймолодшу планету

Вчені з Європейського космічного агентства знайшли за межами сонячної системи планету, що має 35 млн. років. Вона стала наймолодшим об"єктом у розвіданому Всесвіті. Бо навіть Земля вже нараховує 4,5 млрд. років.

Планета поки не має власної назви, а лише інвентарний номер - BD+20 1790b. Вона обертається навколо молодої зірки. На відстані 46 млн. кілометрів від світила. На ній точно немає життя бо вона розташована дуже близько. На такій же відстані розташований Меркурій. Там сонячна радіація випалює поверхню планети і атмосфери там немає.

Раніше наймолодшим небесним тілом вважалася невелика планета в сузір"ї Проксима Центавра. Та її вік був утричі більшим за нововідкриту планету.

Віктор Шпорик з Київського інституту Астрономії вважає, що формування планети навколо молодої зірки є дуже не типовим.

- Молоді зірки декілька мільярдів років залишаються нестабільними та можуть вибухати яскравими спалахами, тому планеті важко утворитися. Можливо в цій зоряній системі сформувалися особливі умови, коли зірка стабільна. Тоді планетарна хмара пилу починає швидко стискатися на планету.

Європейські астрономи змогли виокремити випромінювання планети з поміж зіркових магнітних хвиль і зараз досліджують ці данні, аби визначити з чого складається наймолодший у відомому Всесвіті об"єкт.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли наймолодшу планету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі