вівторок, 23 лютого 2010 16:24

В наступні 5 років жертвами землетрусів стануть 5 мільйонів осіб - вчені

В наступні 5 років жертвами землетрусів стануть 5 мільйонів осіб - вчені

Вчені з університету Колорадо прогнозують, що за наступні 5 років жертвами землетрусів можуть стати 5 мільйонів осіб. Вони виявили, що найбільші міста світу розташовані на тектонічних розламах і слід очікувати нових потужних поштовхів.

За підрахунками вчених інституту Колорадо наступний великий землетрус може вдарити по Токіо, Мехіко, Делі чи Сан-Франциско. Вони спираються на останні данні Сейсмічної служби США. Згідно з цими вимірами під великими містами світу лежать тектонічні розломи.

Керівник дослідницької групи Роджер Білем вважає, що раніше ці розломи були не такими помітними. Та рух великих тектонічних плит змусив їх розійтися і тепер вірогідність землетрусу в таких місцях стала набагато більшою.

Негативну роль грає також і перенаселення цих міст. Бо доводиться будувати дешеві будинки, які не витримають потужних поштовхів. Схожа ситуація була і на Гаїті в Порт-о-Пренсі, коли будинки розвалювалися на очах.

В"ячеслав Константинов з Київської сейсмологічної асоціації каже, що основна небезпека землетрусів в населених районах полягає в тому, що їх не можливо попередити.

"При поштовхах, ми оперуємо секундами і тому не встигаємо вивести всіх людей з будівель. Так в вірменському місті Спітак землетрус тривав 30 секунд, і встиг зруйнувати місто повністю", - сказав сейсмолог.

Зараз американські сейсмологи планують побудувати нові станції сейсмічного спостереження аби мати більше інформації про розломи під найбільшими містами світу.

Зараз ви читаєте новину «В наступні 5 років жертвами землетрусів стануть 5 мільйонів осіб - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі