пʼятниця, 15 листопада 2013 16:50

У Вінниці відкрилася унікальна виставка "Зоопарк під склом"
20

Фото: Фото: Анна Бова

У Вінницькому краєзнавчому музеї відкрилася унікальна виставка "Зоопарк під склом". Відвідувачам пропонують роздивитися під мікроскопом як виглядає живий планктон, чим комар кусає людину, з чого складається кора дерева, і навіть туалетний папір та жіночі панчохи. Організатори виставки - Олексій Новіков та Олександр Каукалов - запевняють, подібної колекції немає не тільки в Україні, а й усіх пострадянських країнах.

"Ідея організувати таку виставку виникла в Олексія після перегляду водоростей на фотографіях у журналі. Він подумав, що світ, який ми не бачимо оком, цікавіший, ніж той, що бачимо щодня. Почав вивчати найпростіші живі мікроорганізми, виловлював їх у річках та озерах, досліджував структуру водоростей. Уже 10 років ми їздимо з виставками різними містами України. На сьогодні уже маємо 30 мікроскопів", - розповідає 58-річний Олександр Каукалов, інженер-оптик, ведучий виставки.

Під мікроскопом можна побачити, як рухаються інфузорії та прісноводний планктон, для цього їх тримають у крапельці води. Але ці мікроорганізми в таких умовах живуть максимум два дні. Найцікавіше, кажуть організатори, мікроскоп, під яким можна побачити скільки мікробів міститься на одному пальці людини.

"Десятки, сотні тисяч мікробів живе на одному пальці. З мікроскопа ми виводимо зображення на великий екран, картина вражаюча. В цьому є своєрідний виховний момент, не лише для дітей, а й для дорослих. Щоб не забували частіше мити руки", каже Каукалов.

Виставку у Вінниці можна побачити до 22 грудня. Наступні міста - Київ та Львів. В майбутньому організатори планують показати свої експонати у польському місті Краків.

 

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці відкрилася унікальна виставка "Зоопарк під склом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі