субота, 22 червня 2024 05:50

Що сьогодні заборонено дівчатам, щоб не залишитись у "дівках"

Що сьогодні заборонено дівчатам, щоб не залишитись у "дівках"
Якщо 22 червня Ввечері на траві з'явилася роса - наступного дня буде ясна погода Фото: pinterest

22 червня віряни згадують святого священномученика Євсевія, єпископа Самосатського. Він був однією з визначних постатей християнської Церкви в IV столітті.

Євсевій народився в Сирії у благочестивій християнській родині. Від ранніх років він присвятив своє життя служінню Богу і Церкві. Завдяки своєму духовному досвіду та знанням Євсевій швидко здобув авторитет серед вірян і кліру.

361 року він стає єпископом міста Самосати, яке було важливим християнським центром того часу. У період його служіння розпочався час аріанських суперечок, що призвело до серйозних конфліктів у Церкві. Євсевій активно виступав проти аріанства - єресі, яка заперечувала божественність Ісуса Христа. Він підтримував православних єпископів та вірян, допомагав відновлювати віру в різних громадах.

Євсевій зіткнувся з серйозними переслідуваннями з боку аріанських імператорів. За його активну діяльність і відданість православ'ю імператор Валент відправив у вигнання, але після смерті імператора він повернувся до своєї пастви. Проте його діяльність не залишилася непоміченою, і вороги православ'я вирішили покінчити з ним остаточно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Троїцька батьківська субота: коли вшановують покійних родичів та що заборонено робити в цей день

Євсевій був жорстоко вбитий аріанами під час пастирської поїздки, коли відвідував одну з громад для зміцнення віри. Його мученицька смерть сталась 379 року, і від того часу він шанується як священномученик.

Прикмети

Ввечері на траві з'явилася роса - наступного дня буде ясна погода.

Дощить - до хорошого урожаю льону і зерна.

На берегом річки туман - чекайте на дощ.

Що не можна робити

Дівчатам цього дня заборонялося ходити по траві босоніж. Існувало повір'я, що інакше вони залишаться старими дівами. Також не можна пліткувати, тому що погіршиться здоров'я. А ще не слід починати конфлікти з рідними - вони затягнуться надовго.

Що можна робити

Зазвичай в цей період займалися справами на городі і в полі. Особливо важливо обробити городину від шкідників. Також вважалося, що цього дня важливо поділитися рибою, яку впіймали. Але їсти її не варто, краще зачекати іншого дня.

Більшість церковних свят за новим православним календарем ПЦУ отримали нові дати, бо змістилися на 13 днів і тепер святкуються раніше. Це ж стосується і таких важливих свят, які присвячені Ісусу Христу. В народі їх ще називають Спасами.

Першим віряни святкують Медовий Спас, який ще часто називають Маковієм. Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. До храмів несуть мед, щоб там його освятити.

Зараз ви читаєте новину «Що сьогодні заборонено дівчатам, щоб не залишитись у "дівках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі