понеділок, 17 грудня 2012 16:08

У вінки-обереги вплітають чоловічі і жіночі рослини
13

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Флорист із Рівненської області Наталя Стельмах виготовляє з квітів і трав вінки-обереги. В усі вплітає чоловічу рослину кривавник (деревій) і жіночу — материнку. Розповідає, що замкнені в коло вінка, ці рослини символізують продовження роду.

"Кривавник і материнка — пружні трави і гарні дуже в роботі. Заплітаю у формі замкненого кола. Як круглі млинці і Калита — це символ сонця. Коло — це священна річ. Обереги у формі кола з кривавником і материнкою символізують безкінечне продовження роду. Якщо повісити на вхідних дверях — це буде оберіг на оселю. Вплітаю також миколайчики і полин, який відганяє нечисту силу."

Для того, щоб вінки не обсипалися і зберігали колір, флорист збирає квіти, коли вони в соку і ретельно сушить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грудневі тюльпани зацвітуть на Різдво

"Сушу трави ціле літо на горищі. Вчасно зібрані трави — це запорука того, що вони будуть зберігатися у виробі роками. Вони мають бути не перестиглі і не повинні осипатися. Вони мають тонким шаром висохнути без потрапляння сонця. Збираю квіти під час буйного цвітіння. Різна трава має різні стадії цвітіння. Ціле літо до глибокої осені їх заготовляю. Восени, вже коли всі роботи закінчені сільськогосподарські, сідаю, працюю і поєдную рослини на свій смак. Якщо трави правильно зібрані і висушені, віночок не осипається роками. І не линяє".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Метелик Каліго з Центральної Америки коштує 400 гривень

Найкрасивіше серед дрібних трав у вінку виглядає червоне просо, яке вплітають у віники. Зі стебел ревеню, з якого варять компот, майстриня закручує спіральки. Найбільше кольорів має безсмертник, тому з нього виходять зовсім різні вінки.

"Бесмертник — це квітка, в якої дуже велика гама кольорів. Починаючи від темно-бордового до білого насиченого. Немає одного тільки кольору — блакитного. Я працюю з ним, як художник з фарбами. Через те віночки такі різні. Бордове гарно поєднується з білим і кремовим: нагадує незайману дівчину. А помаранчевий більш агресивний. "

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дерева садять після заморозків

З лікарських трав майстриня вплітає у вінки також полин, чорнобиль, миколайчики, конюшину. Використовує сорго, жито, овес, коробочки льону, лаванду, сухоцвіти. Злаки сіє сама.

 

Зараз ви читаєте новину «У вінки-обереги вплітають чоловічі і жіночі рослини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі