вівторок, 13 листопада 2012 15:09

Найдорожчу у світі спецію збирають вручну лише з 10 до 11 годин ранку
11

Фото: Фото: Reuters
Кашмірський фермер і його дочка збирають квіти шафрану на своєму полі
Семирічна дівчинка зриває квіти шафрану
Кашмірська жінка відокремлює рильця від квітів шафрану.

Шафран вирощують в Кашмірі з XVI століття. Під час правління Великих Моголів цибулини цієї рослини привезли сюди з Ірану.

У Пампорі, розташованій за 15 кілометрів від Срінагара, столиці північно-індійського штату Джамму і Кашмір, поля шафрану займають трохи менше 4 тисяч гектарів. Примхливій рослині необхідні добре дреновані, суглинні землі. Цибулини висаджують в травні-червні, а врожай збирають в листопаді. Процес цей надзвичайно трудомісткий: використовуються тільки крихітні рильця квітки, які збираються вручну, а потім висушуються на сонці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молоко з куркумою п'ють на ніч

Для того, щоб отримати 1 кілограм готового продукту, необхідно виростити близько 170 тисяч квітів. Саме тому шафран вважається найдорожчою спецією в світі. Один грам виробники продають приблизно за 200 рупій (3,64 долара). В Україні грам шафрану продадуть, щонайменше, за 100 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеції та прянощі лікують ясна і підвищують лібідо у чоловіків

Шафран вважається неодмінним атрибутом індійської кулінарії, а також широко використовується в кухнях інших азіатських країн, Середземномор'я і Мексики. Його по праву називають царем прянощів. Це одна з найстаріших і, безумовно, найбільш цінних і дорогих спецій у світі. Це обумовлено тим, що смак і лікувальні властивості шафрану не мають рівних серед пряностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корицю розігрівають на маслі

Справжній шафран високої якості - це висушені рильця квіток пурпурового крокусу; у них глибокий червоно-коричневий колір, сильний характерний залозистий смак і інтенсивний ароматичний запах. Для збору рилець використовують квітки шафрану, які щойно розпустилися. Причому, зривають їх у суху погоду, об 10-11 годині ранку, обов'язково вручну, а потім у той же день, через кілька годин, вищипують з цих квіток рильця та сушать.

 

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчу у світі спецію збирають вручну лише з 10 до 11 годин ранку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі