пʼятниця, 02 грудня 2011 06:45

Спеції в масала-чаї варять п'ять хвилин

Автор: фото з сайта www.atrc.net.pk
  Традиційний індійський масала-чай заварюють із суміші чорного чаю та спецій. П’ють із цукром та молоком
Традиційний індійський масала-чай заварюють із суміші чорного чаю та спецій. П’ють із цукром та молоком

— Подруга привезла із подорожі Індією пачку чаю зі спеціями. На коробці було написано "Масала-чай". Розповідала, що замовляла там його в кафе. Напій мутно-коричневий, бо вариться на молоці, — говорить киянка 32-річна Ганна Опанасенко. — Принесла подарунок на роботу. Заварювала дрібку із пакетиком чорного чаю. Співробітники насипали в чашку як заварку. Напій пряний, гострий на смак.

За годину-дві колеги відчули прилив сил. Прийшли за другою порцією чаю.

— Мама тиждень хворіла, ходила по стінці. Після чаю забула про слабкість, переробила купу роботи вдома. Пила його із лимоном і цукром. Казала, що їй найбільше пахне гвоздикою та імбиром. Я вичитала, що цей чай має тисячолітню історію — його вважають аюрведичним напоєм. Допомагає при застуді, безсиллі, покращує настрій.

Масала-чай готують із набору спецій. Спершу доводять до кипіння воду, помішують її за годинниковою стрілкою. Додають столову ложку цукру та готову суміш спецій масала або компоненти окремо. Опускають у напій половину чайної ложки кореня тертого імбиру або чверть чайної ложки сушеного. Тримають 5 хв. на малому вогні.

— Зібрати суміш масала для чаю можна із чотирьох штук зеленого та однієї — чорного кардамону, трьох суцвіть гвоздики, трьох горошин духмяного перцю. Також додають по дрібці тертого мускатного горіха, кориці. У готових чаях зазвичай є також аніс і бодян.

У великій чашці обдають окропом чайну ложку чорного чаю асам. Його додають до посудини зі спеціями. Тримають під кришкою 5 хв. Обдають окропом чашку, в якій подаватимуть чай. У неї проціджують напій, доливають за смаком гаряче молоко. Українці п'ють зі згущеним. За більшістю індійських рецептів масала-чай заварюють на молоці в казані.

Зараз ви читаєте новину «Спеції в масала-чаї варять п'ять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі