неділя, 29 вересня 2019 11:35

Створили вулики, які самі доглядають за бджолами

Створили вулики, які самі доглядають за бджолами
Розумний вулик передає інформацію про бджіл на смартфон Фото: agroday.com.ua

Українські інженери розробили "Пасіку Майбутнього". Кожен "розумний вулик" тут обладнаний електронними пристроями, які передають інформацію про життя бджіл бджолярам на смартфон.

Це нововведення вже кілька років успішно працює в Канаді та Польщі. Готується відкриття пасік в США, Ізраїлі та інших країнах Європи.

Про це розповідає Олег Калінін, представник Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва в Миколаївській області.

"Для пасічників почалася нова епоха. Ми створили "розумний вулик", з яким вони економлять час і можуть мобільно обмінюватися даними. Україна хоч і є лідером у світі з виробництва меду, але його й досі заготовляють старим способом. Натомість "розумний вулик" дозволяє менше турбувати бджіл та отримувати більше меду. Цей пристрій поки що не надійшов у продаж, тому ціну не визначили", - говорить спеціаліст.

Завдяки цьому пристрою пасічники можуть не лише спостерігати за бджолами, а й керувати процесом збирання меду.

"Розумний вулик" передає власнику дані про температуру повітря, сонячну активність і вагу вулика. Всі заміри відображаються в смартфоні чи комп'ютері пасічника в режимі онлайн. Датчик рахує бджіл, контролює температуру всередині, чистоту повітря та кількість меду. Людина бачить продуктивність кожного вулика.

Далі планують створити соціальну мережу для бджолярів. У ній кожен зможе бачити, що робиться на пасіці в колеги. Для цього той має відкрити доступ. Це важливо для накопичення інформації й створення найкращої моделі поведінки "розумного вулика".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловіка вбила бджола

Микола Гінайло з Волині вивів породу бджіл, які не кусаються. Він більше 12 років займається бджільництвом. У чоловіка є дві пасіки: одна в лісі, друга – біля власної домівки.

На цій пасіці живуть бджоли різних порід. Деякі Микола вивів сам, методом схрещення. Одна з найспокійніших і тих, які не кусають, – чорна німецька.

Зараз ви читаєте новину «Створили вулики, які самі доглядають за бджолами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі