середа, 02 серпня 2023 09:49

П'ять порад, як вибрати стиглу та запашну диню

П'ять порад, як вибрати стиглу та запашну диню
П'ять ознак стиглої дині Фото: pexels

У серпні починається сезон дині.

Ця баштанна культура не лише запашна та соковита, а й корисна.

Всього лиш у 150 г м'якоті дині міститься добова норма вітамінів A і C. Продукт багатий калієм і вітаміном K, які потрібні для здоров'я кісток. Високий вміст клітковини в продукті покращує роботу кишечника. З усіх гарбузових культур диня має найвищий вміст бета-каротину. Цей антиоксидант відіграє роль у профілактиці раку і корисний для зору.

Як правильно її обрати, розкаже Gazeta.ua.

Найсолодша та найароматніша диня вирощується з середньостиглих сортів. Пізні сорти дозрівають восени.

На що звернути увагу при покупці дині

Плодоніжка

Якщо звернути увагу на хвостик дині, то у стиглого плода він сухий і легко відділяється.

Вага

Стигла та солодка диня має бути важкуватою, середнього розміру – від 2,5 до 3 кг.

Колір

Перед купівлею огляньте, щоб шкірка була без тріщин, порізів і плям. Якщо шкірка має пошкодження, то в дині можуть завестися небезпечні бактерії. Якщо диня рівномірного жовтого кольору, значить вона стигла. Коли на ній є коричневі плями, то вона перестигла, якщо зелені – недостигла.

Запах

Найголовніший показник, що диня стигла, солодка та смачна – це її медовий запах. Навіть якщо вона не розрізана, то однаково матиме приємний насичений аромат. Якщо плід не має яскраво вираженого запаху, значить він недостиглий.

Щільність

Під час натискання пальцем диня має залишатися пружною. Якщо вона прогинається, то вже перестигла. Коли занадто тверда – ще не достигла. Під час поплескування стиглий плід видаватиме глухий звук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна їсти помідори з білими прожилками. Що вони означають

Дині найкраще купувати на ринках чи в магазинах, які мають відповідний сертифікат якості.

Не варто купувати дині біля дороги. Вони легко вбирають токсини та неприємні запахи вихлопних газів. А ще дині не повинні лежати на землі.

Розпочався сезон кавунів. Обрати найсмачніший з-поміж інших доволі складно. Gazeta.ua дає дев'ять порад, як купити кавун, щоб він був корисним, стиглим та солодким.

У дозрілого кавуна хвостик сухий і жовто-коричневий. Зелене стебло може означати, що кавун ще не дозрів і йому не вистачає смаку та солодощів. Чим темніші зелені смуги, тим кавун буде кориснішим.

Зараз ви читаєте новину «П'ять порад, як вибрати стиглу та запашну диню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі