вівторок, 13 жовтня 2020 17:04

Птах пролетів понад 12 тис. км без посадки

Птах пролетів понад 12 тис. км без посадки
Грицик малий / Wikipedia

Птах грицик малий побив світовий рекорд серед тварин – пролетів без посадки понад 12 тис. км.

У птахи був супутниковий датчик, який фіксує пересування. Грицик малий пролетів з Аляски до Нової Зеландії через весь Тихий океан. Про це пише The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У зоопарку ізолювали папуг, бо вони лаялися на відвідувачів

Птах вилетів із півдня Аляски 16 вересня. Через 11 днів сів у бухті новозеландського Окленда. Летів із середньою швидкістю 89 км/год. У самця під кодовим номером 4BBRW на лапці є 5-грамовий супутниковий маячок.

Супутник зафіксував прямий політ на відстань 12 854 км, але вчені вважають, що з урахуванням помилок шлях становить близько 12 200 км. Попередній найтриваліший безпосадочний переліт птаха - 11 680 км. Його зафіксували 2007-го.

"Здається, в цих птахів є особливі вміння орієнтуватися в просторі. Не можемо пояснити, але, схоже, у них є глобальна карта. Вони цілими днями літають над відкритим океаном, де немає землі чи інших орієнтирів. Потім потрапляють куди потрібно", - каже доктор Джессі Конклін з організації Global Flyway Network.

Точно не відомо, але вважається, що птахи не сплять під час тривалого перельоту.

Грицик малий - великий прибережний птах, що гніздиться на арктичному узбережжі та в тундрі, а зимує на узбережжі помірних і тропічних морів. Маса тіла 190-310 грамів, довжина - 33-42 см, розмах крил 61-68 см.

Зараз ви читаєте новину «Птах пролетів понад 12 тис. км без посадки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі