понеділок, 10 червня 2024 12:21

Про що говорять улюбленці: ШІ допоміг розшифрувати собачий гавкіт

Про що говорять улюбленці: ШІ допоміг розшифрувати собачий гавкіт
Вчені за допомогою ШІ навчилися розшифровувати гавкіт собак. Фото: pixabay.com

У США дослідники з Мічиганського університету використали моделі штучного інтелекту для вивчення гавкоту собак.

Це дозволило відрізнити грайливий гавкіт від агресивного, а також визначити вік, стать і породу тварини, йдеться у дослідженні на ресурсі arxiv.org.

"Науковці не вперше намагаються розробити модель штучного інтелекту, що могла б допомогти аналізувати звуки, які видають тварини. Такі дослідження стикаються зі значною перешкодою - браком придатних для використання даних. Вчені з Мічиганського університету подолали ці проблеми, використавши вже наявну ШІ-модель", - сказано в повідомленні.

Команда взяла набір даних з вокалізацією собак, записаних у різних контекстах від 74 тварин різних порід, віку та статі. За допомогою цих записів модифікували модель машинного навчання під назвою Wav2Vec2, яка спочатку була навчена на записах людської мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Консульську інформацію МЗС коментуватиме ШІ-аватар

Дослідники змогли створити уявлення про акустичні дані, зібрані від собак, а також інтерпретувати ці уявлення. Програмне забезпечення могло визначити тип і характер гавкоту.

"Модель також визначала породу, стать і вік собаки. Wav2Vec2 не лише успішно виконала чотири класифікаційні завдання, а й перевершила інші моделі, навчені спеціально на даних про гавкіт собак, з точністю до 70%. Це перший випадок, коли методи, оптимізовані для людської мови, були використані для декодування спілкування тварин", - зазначають фахівці.

Вони переконані, що це дослідження зможе стати в пригоді біологам та фахівцям із поведінки тварин. А також матиме важливі наслідки для добробуту улюбленців, оскільки люди краще розумітимуть їхні емоційні та фізичні потреби.

Власники котів за допомогою смартфона зможуть зрозуміти, що означає чергове нявкотіння їхнього улюбленця. В цьому допомагає додаток MeowTalk, який перекладає з "котячої" мови на людську. Автори сподіваються, що їхня розробка змінить те, як господарі взаємодіють зі своїми домашніми тваринами.

Додаток створила американська компанія Akvelon, яка поклала в основу роботи цього перекладача великі дані та машинне навчання. Програма обіцяє, що користувач зможе чітко розуміти, коли кіт просить погодувати його, випустити погуляти чи коли у тварини щось болить. Користувач також може допомогти натренувати алгоритм для кращого розуміння конкретного кота.

Зараз ви читаєте новину «Про що говорять улюбленці: ШІ допоміг розшифрувати собачий гавкіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі