вівторок, 25 грудня 2012 12:06

Поліські селяни стали героями двох туристичних календарів
28

Фото: Фото: Олена Власова

У Рівному випустили оригінальні календарі про життя селян-поліщуків - мешканців північних районів області. Для кожного місяця художники Дмитро Личак та Олександр Гурістюк підібрали картини, які написали під час мандрів селами.

Календарі оплатила обласна державна адміністрація – у рамках проекту "Волинь туристична", що має популяризувати край серед мандрівників. Історично сучасна Рівненщина належала саме до території Великої Волині або Волинської землі, як її називали у часи Середньовіччя.

Героїв для календаря портретів 26-річний художник Дмитро Личак знайшов,  подорожуючи поліськими селами.

"Довго ходив із хати в хату, знайомився з людьми. Але портрети писав лише з тих, кого підказало мені відчуття, ми чимось стали близькі. У кожного з 12-ти моїх персонажів своя історія: у когось через молодий вік вона ще повна оптимізму, у інших - гірка та нужденна, - каже чоловік. – Особливо запам'яталися мені баба Устина та баба Гапка, які згадували про свою молодість. Я сидів за столом, а вони розповідали про війну, як тоді дівували й кокетували з партизанами. На Поліссі люди дуже прості, гостинні та щирі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному на виставці за тисячу гривень продають страусячі писанки

Зимові портрети Личак написав з бабусь, весну і літо – з дітей, підлітків та молодих жінок, осінь – з людей зрілих. Оригінали поліських портретів виставили у підземній галереї Острозької академії.

Окрім портретного для проекту видрукували ще один календар – з гротескними сценками з життя поліщуків, які намалював художник Олександр Гурістюк. На них селяни танцюють, співають, жнивують, катаються на санях або гуляють у лісі.

"Я мандрував Рівненщиною кількадесят років, на всіх її річках бував. Точно знаю - в нас живуть найгарніші жінки в країні, вони таємничі наче мавки, з величезними загадковими очима. Вони мене надихають і приголомшують", - підморгує Гурістюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У львівському природознавчому музеї відкрили виставку вперше за 26 років

До кожної картини підібрано підпис у чисто поліському гуморі – жарти,  небилиці, рядки з пісень, приказок та легенд.

"Мені дуже подобається оця колоритна така розмова у поліщуків, з акцентом. Наприклад, "Бас гуде, скрипка грає, мать гуляті не пускає" або "як спевала маті над колискою, то спеватиме зять з невісткою", - сміється художник. – Січень у мене розпочинається із жарту: Седіт менший син на печі. А старший син з батьком сани роблять. Седіт собі на печі тай каже:

-Так-то так, а з хати як?

-Що ти там говориш? - каже батько. – Седіш, та й седи.

А він знов:

-Так-то так, а з хати як?

Зробили вони сани, а в двері винести не можуть. От і згадали, що то молодший син казав. Так-то так, а з хати як?"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корону майя показали напередодні кінця світу

Закінчується календар Гурістюка новорічним побажанням – "Шоб любіліс і кохаліса, шоб з вас люди не сміяліса".

Обидва календарі поки що випустили обмеженим накладом - трохи більше сотні екземплярів. Їх розповсюджуватимуть по готелях та ресторанах Рівненщини та чотирьох сусідніх областей (Волині, Хмельниччини, Тернопільщини та Житомирщини) де їх зможуть побачити мандрівники.

 

Зараз ви читаєте новину «Поліські селяни стали героями двох туристичних календарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі