четвер, 15 серпня 2024 05:50

Перша Пречиста: що обов'язково зробити у цей день

Перша Пречиста: що обов'язково зробити у цей день
Фото: pinterest

15 серпня віряни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці.

Це свято присвячене Діві Марії - матері Ісуса Христа. Народна назва свята - Перша Пречиста.

Що можна робити на Першу Пречисту

Цього дня завершується Успенський піст, тому дозволялося влаштовувати святкову трапезу. Але на свято слід утриматися від вживання алкогольних напоїв.

Віряни перед святом відвідують у церквах Всеношну службу. У центр храму виносять Плащаницю, на якій зображено обличчя Діви Марії. В церквах освячують колоски, різні хлібні вироби.

У давнину також існував звичай випікання хліба з зерна, яке було освячене в храмі. Після цього випічку обов'язково ставлять на стіл, щоб кожен гість або член родини міг взяти собі шматочок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Успіння Пресвятої Богородиці: найтепліші вітальні листівки рідним та знайомим

В народі з цього дня розпочинали сезон сватань та весіль. Хлопці поспішали посвататися, щоб встигнути зіграти весілля в цьому році. Дівчата намагалися обрати собі нареченого до свята, щоб не залишитись у дівках до самої весни.

В народі побутує думка, що в цей день починається молоде бабине літо.

Молитви у свято Успіння Пресвятої Богородиці

Пресвята Богородиця, спаси і збережи раба Божого (ім'я). Захисти від спокус на життєвому шляху, убережи, Мати, від корисливості та зміцни віру мою в Ісуса Христа, великодушного і всепрощаючого. Вкрий мене своїм покровом від ненависників і недоброзичливців, та вибач їм їхню злобу. Дай сили боротися зі спокусами та не допусти підступів диявольських, які мене від віри православної відвертають. Покажи милість свою на мене та сім'ю мою, убережи так, захисти нас. Амінь!

Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою, Благословенна Ти в жінках і благословенний плід утроби Твоєї, бо Спаса народила Ти душ наших. Амінь!

15 серпня за новим церковним календарем ПЦУ віряни відзначають одне з найбільших свят - Успіння Пресвятої Богородиці. У народі його називають Першою Пречистою. До цього часу свято відзначали 28 серпня за юліанським календарем. Це свято входить до переліку 12 найбільш важливих релігійних свят. Воно присвячене вшануванню відходу Діви Марії із життя земного.

У свято добре піти до церкви або помолитися Богородиці вдома - попросити її про здоров'я і благополуччя для себе і рідних. Вважається, що на Успіння жінкам прощаються всі гріхи за рік - треба лише щиро помолитися і покаятися.До святого образу Успіння Богородиці звертаються з будь-якими проханнями, часто просять про зцілення від фізичних і душевних хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Перша Пречиста: що обов'язково зробити у цей день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі