понеділок, 11 грудня 2006 16:47

Переохолоджений телефон продав на запчастини

Автор: фото: reuters/Toru Hanai
  На сайт токійського продуктового супермаркету японський користувач зайшов з мобільного телефону. 60 мільйонів японців щодня перебувають в дорозі. Більшість із них користуються мобільним для розмов, а також, щоб замовляти покупки через Інтернет. В Україні
На сайт токійського продуктового супермаркету японський користувач зайшов з мобільного телефону. 60 мільйонів японців щодня перебувають в дорозі. Більшість із них користуються мобільним для розмов, а також, щоб замовляти покупки через Інтернет. В Україні

На минулий Новий рік 31-річний житомирянин Сергій Гайдамака подарував дружині новенький телефон. Але за кілька місяців йому довелося зробити такий самий подарунок на 8 Березня. Новорічна мобілка через холод вийшла з ладу.

— Минула зима була дуже морозною, ви, напевно, пам"ятаєте. До мінус 30 градусів, — каже Сергій. — І не день-два, а кілька тижнів. У нас маленький сімейний бізнес: я на машині кручусь по місту і селах, а дружина Олена — їй 27 років — стоїть на "точці" на Житньому ринку. Без зв"язку нам ніяк не обійтися. Після Новорічних свят Олена вийшла на роботу з новою мобілкою. Тримала поруч із касою, так зручніше. Спочатку телефон працював відмінно. Але в кінці січня помітила, що не тримає заряд і до кінця дня.

Мобілка почала "глючити". Сама вимикалася навіть при повній зарядці. Олена все частіше була "поза зоною досяжності". Сергій купив новий акумулятор. Та проблем не поменшало. Тоді відніс телефон до сервісного центру. Там трубку розібрали, подивилися і відмовилися ремонтувати по гарантії.

— Сказали, що телефон вийшов із ладу через незадовільні умови використання, — розповідає Сергій. — 20-градусні морози та волога, що накопичувалася всередині. Це і вивело з ладу якісь елементи. Ремонт обходився чи не в половину вартості телефону. Тому я продав його за безцінь на запчастини. А Олені на 8 Березня купив новий. Цей вона тримає в кишені.

Мобільні телефони, як і будь-яка інша електроніка, не переносять морозів. Спочатку, стверджують фахівці, починають "мерзнути" акумулятори.

— Акумулятори мобільних витримують від -10 градусів до +40. У деяких моделях — до +55 градусів, — розповідає 34-річний Олександр Федоров, директор магазину з продажу акумуляторів "Мастак" на столичному радіоринку біля Караваєвих Дач. — Багаторазове переохолодження акумулятора зменшує його ємність. А на морозі більше -15 градусів навіть повністю заряджений телефон не працюватиме.

Морози погано впливають не тільки на акумулятор. Від перепаду температур страждає і дисплей.

— Кольорові дисплеї неправильно передаватимуть кольори, — каже менеджер магазину "Л7 Комп"ютерс" Тарас Гмиря, 29 років. — Зелений, наприклад, буде синім, а синій — фіолетовим. На чорно-білих повільніше змінюється зображення, а екран може "почорніти". Буває, картинка на екрані "замерзає", стає нерухомою. Телефон при цьому ще дзвонитиме. У теплі апарат, як правило, працює. До дисплеїв повертаються їхні функції. Хоча деякі старі мобільники при низьких температурах повністю виходять із ладу.

Впливає холод і на електронні елементи мобільного телефону.

— При сильному переохолодженні кварцовий генератор, який задає робочу частоту мобільника, може змінити її, — додає Тарас, — тому в абонента пропадає мережа.

13-річний школяр із Києва Костянтин Оленіч упевнений, що морози впливають і на чіпи додаткової флеш-пам"яті.

— Мій телефон минулої зими не раз перемерзав, — пригадує Костя. — Бувало, сам вимикався. А потім починав "глючити". Одного разу я взагалі не зміг його увімкнути. Дав знайомим майстрам. Їм довелося трубку "перепрошивати". Вони пояснили, що на морозі страждає акумулятор, тому і "флешка" працює з помилками. Може сама стерти частину програм телефону.

Узимку тримайте апарат у внутрішній кишені

— Трубку треба тримати у внутрішній кишені, — ділиться досвідом директор магазину "Мастак" Олександр Федоров. — Там завжди буде плюсова температура. Не кладіть її у барсетку чи зовнішню кишеню сумочки. На морозі розмовляйте швидко. Деякий час телефон не замерзне. Його зігріватиме тепло рук і енергія, яку виділяє трубка під час розмови.
Непогано використовувати гарнітуру — телефон буде у теплій кишені, а на морозі лише навушники. Також важливо, щоб корпус не запотівав. Таке буває, коли заносиш мобільник із морозу в тепло. Щоб не було короткого замикання, від"єднайте акумулятор і покладіть у теплому приміщенні. За 30–40 хв. корпус висохне. Якщо телефон вимкнувся на вулиці, а дзвінок конче необхідний, — зігрійте його в теплій кишені і спробуйте подзвонити. Як правило, це допомагає.

Зараз ви читаєте новину «Переохолоджений телефон продав на запчастини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі