понеділок, 05 серпня 2013 10:42

Монастир Сюанькун си понад 1400 років тому збудували на стрімкій скелі
6

Фото: Фото: drunov.ru

Справжнє диво архітектури, яке знаходиться в Китаї - це храмовий комплекс Сюанькун си, вік якого понад 1400 років. Будівлі цього храму з'єднані між собою містками з дощок, прикріплених до стрімких стінах.

Монастир знаходиться поблизу міста Хешань, на схилі високої скелі близько священної гори Хеншань, побудований він під час правління китайської династії Північна Вей і рівних йому за химерності архітектури на планеті немає. Через те, що внизу протікає річка Хунь, метою зодчих було поставити монастир якомога вище, щоб захиститися від її бурхливих вод, що прибувають під час розливу. Тепер, правда, річки майже не залишилося, мабуть, на неї негативно вплинула споруда дамби.

Унікальність цього незвичайного храмового комплексу в тому, що він, як гніздо ластівки, приліплений до стрімкої скелі, на висоті 50 метрів, і для цього були використані по максимуму всі доступні поглиблення. На скелі він кріпиться за допомогою консольних дерев'яних балок і вертикальних стійок. Тільки найперша секція укріплена цеглою. Всередині знаходиться безліч статуй Будди, всього їх близько сотні, храм прикрашають розписні яскраві панно і барельєфи.

Звичайно, від будівель тих давніх років майже нічого не залишилося, монастир давно відновлений, але по максимуму наближений до оригіналу. За кількістю відвідувачів суворо стежать, і не дозволяють скупчуватися в одному місці. Це не дивно, адже розійтися на вузьких містках складно і навіть небезпечно.

Зараз ви читаєте новину «Монастир Сюанькун си понад 1400 років тому збудували на стрімкій скелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі