середа, 30 червня 2010 18:23

Комп'ютер розшифрував мертву мову за дві години

Комп'ютер розшифрував мертву мову за дві години

Вчені з Массачусетського технологічного інституту розробили комп'ютерну програму, яка розшифрувала мертву мову семітської сім'ї - угаритську - за пару годин, повідомляється на сайті інституту.

Програма порівнювала слова угаритської зі словами з близькоспорідненою мови - івриту - у пошуках спільних коренів. Дослідники припускали, що між різнорівневимим елементами споріднених мов можна встановити однозначні зв'язки - як на рівні знаків алфавіту, так і на рівні частин слів (морфем).

Угаритська вже був розшифрований: інакше дослідники не змогли б перевірити точність роботи програми. Для 29 з 30 його літер машина змогла вірно знайти відповідності в івриті. Приблизно третина угаритських слів мають "родичів" у івриті. З них програма правильно визначила 60 відсотків.

Поштовхом до роботи для Массачусетських дослідників стала книжка "Загублені мови" Ендрю Робінсона, в якій він стверджує, що машини не володіють тим сплавом логіки і інтуїції, які необхідні археологам і лінгвістам для успішного розшифрування написів мертвими мовами. У відповідному листі вченим, які вислали Робінсону своє дослідження, він пише, що їхні результати його все одно не переконали. Зокрема, Робінсон відзначив, що нова програма не допоможе впоратися з текстами, написаними мовами, розшифровані або живі "родичі" яких не відомі.

Втім, вчені сподіваються, що їхня програма, навіть якщо і не розшифрує стародавні писемності, допоможе розробникам автоматичних перекладачів, таких як Google Translate.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Комп'ютер розшифрував мертву мову за дві години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі