вівторок, 21 листопада 2006 16:14

Як економити на мобільному зв"язку

Автор: фото: reuters/Vivek Prakash
  Учасниця сінгапурського змагання зі швидшого написання смс набирає повідомлення. Переможцем конкурсу став тамтешній студент 16-річний Анг Чуанг Янг. Він за менш як 42 секунди набрав 160 символів. Цей результат увійшов до Книги рекордів Гіннеса. В смс-змаг
Учасниця сінгапурського змагання зі швидшого написання смс набирає повідомлення. Переможцем конкурсу став тамтешній студент 16-річний Анг Чуанг Янг. Він за менш як 42 секунди набрав 160 символів. Цей результат увійшов до Книги рекордів Гіннеса. В смс-змаг

Мобільний телефон — річ ненажерлива. Він готовий "їсти" гроші в будь-якій кількості. Спеціалісти називають сім правил, які допомагають економно користуватися мобільним зв"язком.

1. Активовуйте улюблені номери

— Майже у всіх операторів є так звані улюблені номери, — розповідає 22-річний Сергій Коромислов, продавець магазину "Евросеть". — Їх може бути від двох до п"яти. Дзвінки на ці номери безплатні або обходяться в копійки. Варто виставити "улюблений номер" на телефони рідних, найближчих друзів або колег по роботі, яким дзвоните найчастіше.

2. Робіть менше коротких дзвінків

У більшості мобільних операторів є плата за з"єднання. Тому робити короткі дзвінки невигідно. Приватний підприємець із Києва Павло Кищенко, 38 років, радить перед розмовою обміркувати все, що хочете сказати. І за один дзвінок вирішити всі питання.

— Можна, наприклад, із десяток разів зателефонувати партнерові по бізнесу і швиденько уточнити нюанси. За це з вас знімуть небагато грошей, — каже Павло. — Але ж щоразу ви віддаєте гроші за з"єднання.

3. Придивляйтеся до акцій операторів

Оператори мобільного зв"язку часто проводять акції і пропонують нові послуги. Так вони заманюють нових і утримують старих абонентів. Активація таких послуг, як правило, платна.

— Зверніть увагу на термін дії обраної послуги, — пояснює експерт магазину "Мобілочка" 22-річна Олеся Сидорова. — Буває, вона розрахована на три місяці, півроку або й рік. Треба порахувати, за який час ви повернете заплачені за активацію гроші. Зазвичай це відбувається за два-три місяці.

4. Блокуйте клавіатуру телефону

На телефоні-моноблоку часто клавіші натискаються випадково. Особливо, якщо носите його в сумці чи кишені. Так можна ненароком подзвонити і "вимовчати" всі гроші.

— Користувачі так і дзвонять, і смс відправляють, і в Інтернет виходять, — пояснює експерт із продажу магазину "Мобілочка" 23-річний Володимир Ковшевацький. — Хіба у вас такого не було: хтось телефонує, берете трубку, а там чутно тільки кроки. Випадкові дзвінки роблять і телефони з функцією "голосовий набір". Тож треба вручну блокувати клавіатуру мобілки. Або ставити автоблокування: клавіатура автоматично "замикається" через певний час.

5. Не зловживайте СМС

Військовослужбовець з Києва Сергій Григор"єв, 38 років, упевнений, що СМС — не засіб економії.

— Кілька років тому розмови були дорогими, а СМС дешевшими. Крім того, тоді платили за зв"язок обидва абоненти, — пригадує Сергій. — Було справді економніше відправити кілька коротких повідомлень. А зараз розмови дешевші.

Знайомий за вечір втратив кількасот гривень

По телебаченню, радіо, в Інтернеті є чимало послуг через СМС-замовлення — мелодії, опитування, розіграші, ігри.

— Біда в тім, що ціна на такі СМС вказана дуже маленькими літерами, — продовжує Сергій. — Часто люди не звертають на це уваги. Дехто вважає, що ці СМС коштують, як звичайні. Але їхня вартість може бути долар, два або й три.

6. Не телефонуйте "під мухою"

— Під час застілля люди люблять побалакати, — розповідає 24-річний Микола Назарчук, кухар одного зі столичних барів. — Дзвонять часто і говорять довго. Під цим ділом, — Микола робить характерний жест по шиї під підборіддям, — помиляються номером. Або телефон опиняється в руках когось із веселої компанії — "зателефонувати на хвилинку". А вранці починають звинувачувати оператора. Один мій знайомий — контрактний абонент — за вечір втратив кількасот гривень: увесь свій рахунок та ще наданий оператором кредит. А вранці не міг пригадати, коли і кому телефонував.

7. Уникайте дзвінків на автовідповідачі

— Початком розмови вважається момент, коли на тому боці дроту знімають трубку, — консультує менеджер київського магазину "Л7 Комп"ютерс" Тарас Гмиря, 29 років. — Але за дзвінок на апарат з автоматичним визначником номера, автовідповідачем та факсом гроші починають знімати, як тільки вмикається прилад. Таких моделей, щоправда, небагато. Більшість сучасних телефонів з АВН обладнані функцією, яка визначає номер, не вмикаючи зв"язок з абонентом.

Зараз ви читаєте новину «Як економити на мобільному зв"язку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі