середа, 01 липня 2009 11:18

Ірландські технологи придумали, як очистити Чорнобильську зону

Ірландські технологи придумали, як очистити Чорнобильську зону

Група ірландських технологів, фахівців з біопалива, знайшла спосіб справитися з наслідками чорнобильської катастрофи, повідомляє NewSciencist.

На даний момент фахівці домовляються з білоруською владою про закупівлю радіоактивного буряка і зернових культур, вирощених на зараженій території, для переробки в біопаливо, яке можна буде потім продавати по всій Європі.

Передбачається, що надалі на землі, що постраждала від катастрофи, вирощуватимуться зернові, які "витягнуть" з грунту радіоактивний стронцій і цезій, так що вже через декілька десятиліть на цій території знову можна буде вирощувати продукти, придатні в їжу. Тоді як при природному стані подій це стане можливим лише через сотні років. У Білорусії знаходиться близько 40 тис. кв. км. радіоактивної землі.

Нагадаємо, що згідно з дослідженням, проведеним екологічною організацією BlacksmithInstitute 2007 року, український Чорнобиль виявився дев"ятим за забрудненістю зі всіх міст світу. І в тому ж 2007 року Генеральна асамблея ухвалила резолюцію ООН про те, що критична стадія наслідків Чорнобильської катастрофи для регіонів, яких вона торкнулася, минула. Наступні десять років ООН оголосила стадією "відновлення і стійкого розвитку" вражених областей. Тепер організація надаватиме допомогу з метою подолання "ефекту доміно", що викликається бідністю, поганим здоров"ям населення і радіофобією, які перешкоджають соціально-економічному розвитку регіону.

За матеріалом Вокруг Света

Зараз ви читаєте новину «Ірландські технологи придумали, як очистити Чорнобильську зону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі