неділя, 16 червня 2024 05:50

Чому цього дня не можна працювати з тістом: заборони та прикмети у Тихонів день

Чому цього дня не можна працювати з тістом: заборони та прикмети у Тихонів день
Якщо 16 червня польові квіти закривають пелюстки - до негоди Фото: pinterest

16 червня вшановують святого Тихона.

Тихон жив у IV-V століттях. Він народився і виріс на Кіпрі, в християнській родині.

У молодому віці був наділений даром чудотворення. Відомий випадок, коли батько відправив його на ринок продавати випічку, але Тихон по дорозі все роздав жебракам. Батько розгнівався, на що син йому відповів: "Той, хто дає Богу, сторицею прийме". Коли пекар увійшов в комору, то був дуже здивований - всі полиці були наповнені випічкою.

Тихон зробив багато добрих справ за своє життя. Його прийняли в церковний клір, а пізніше посвятили в сан диякона. Після смерті єпископа Тихона обрали новим єпископом. Він виступав проти язичництва, допомагаючи язичникам знайти нову віру. Святитель був дуже милостивий, постійно допомагав людям похилого віку, жебракам і знедоленим - двері його дому завжди були відкриті. Помер Тихон в 425 році.

Що робити сьогодні

16 червня слід навести порядок в домі.

З Тихонового дня припиняли посів зернових культур, оскільки для них вже занадто пізно. Якщо посіяти пшеницю або овес зараз, то під час дозрівання зерно замерзне від осінніх заморозків.

У народне свято продовжували доглядати за городом – пасинкували і підв'язували овочі, підгортали картоплю, обрізали сухі і хворі гілки.

Родичі допомагали один одному на городах. В українських селах влаштовували толоку. Односельці допомагали один одному на городах і в саду безкоштовно. Власник ділянки після роботи пригощав усіх обідом і домашнім алкоголем.

День Тихона вважається дуже вдалим для творчості і рукоділля. Молоді дівчата в цей день шили рушник на своє майбутнє весілля. У давні часи вважалося, що кожна українка повинна вміти вишивати. Якщо дівчина не встигала або не вміла, то їй допомагали родичі, щоб уникнути ганьби.

Що не можна робити

Сьогодні не варто ображатися. Краще прийняти і відпустити ситуацію, інакше вона спрацює проти вас.

Не можна лінуватися. Особливо в пошані розумова праця, тому присвятіть цей день читанню, вивченню мови або іншій інтелектуальній роботі.

Не треба нині нічого пекти. Сьогодні не рекомендується працювати з тістом: ні замішувати, ні випікати або смажити на сковороді - це принесе фінансові труднощі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які церковні свята відзначають в червні: запам'ятайте дати за новим календарем

Прикмети

Папороть вранці скручує листя - наступний день буде спекотним і сонячним.

Якщо ворони сідають дзьобами в одну сторону - до сильного вітру. Чим менші краплі дощу, тим довше він буде йти.

На вікнах осідає роса - до дощу.

Ясний Чумацький шлях - на гарну погоду. Якщо зранку роса на траві, то день буде ясним.

Польові квіти закривають пелюстки - до негоди.

Якщо птахи низько літають, то до сильних злив.

Відколи ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, більшість церковних свят отримали нові дати, бо змістилися на 13 днів і тепер святкуються раніше. Це ж стосується і таких важливих свят, які присвячені Ісусу Христу. В народі їх ще називають Спасами.

Першим віряни святкують Медовий Спас, який ще часто називають Маковієм. Це день, коли в Церкві вшановують три святині: Животворящий Хрест Господній, Образ Спасителя та ікону Володимирської Божої Матері. До храмів несуть мед, щоб там його освятити.

Зараз ви читаєте новину «Чому цього дня не можна працювати з тістом: заборони та прикмети у Тихонів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі