субота, 18 травня 2024 05:50

Чого уникати сьогодні, щоб не зіпсувати свою репутацію: заборони у Федотів день

Чого уникати сьогодні, щоб не зіпсувати свою репутацію: заборони у Федотів день
Якщо 18 травня з'являлася ранкова роса, то скоро настане спека Фото: pinterest

18 травня вшановують Феодота Анкірського, мученика Андрія, Павла, Христини, Клавдії та Юлії.

Він був мучеником, який жив у III столітті в Анкірі Галатійській (нині Анкара, Туреччина). Славився своєю жертовністю, милосердям та непохитною вірою в Христа. У часи переслідувань християн за імператора Діоклітіана Феодот став опорою для християнської громади, надаючи їй притулок та безпеку у своєму домі, де таємно звершувалися богослужіння.

Феодот також відвідував християн-в'язнів, надавав їм допомогу та з побожністю ховав тіла загиблих мучеників. Він відмовився принести жертву ідолам і відкрито засуджував язичницькі обряди, за що його піддали жорстоким мукам і відтяли голову мечем 303 року.

В народі - це свято відоме під назвою Ірина-розсадниця, оскільки цього дня наші пращури пересаджували розсаду у відкритий ґрунт, насамперед - капусту. Під час роботи грядки кропили свяченою водою та посипали крихтами освяченої паски, якщо випічка ще лишилася. Овочі садили виключно жінки, а чоловіки орали землю.

Свято 18 травня вважається вдалим для медичних процедур, лікування недугів, позбавлення від болю в спині. Наші пращури цього дня ходили в лазню, лікувалися дикими цілющими травами і зверталася до знахарів.

Що не можна робити

Заборонено в цей день розводити чутки, брехати про інших людей і розповідати чужі секрети, інакше зіпсується ваша репутація.

Не можна щоб був бруд і безлад у домі.

Небажано на цей день планувати відповідальні справи, розмову з начальством, зміну роботи і переїзд, а також важливі покупки.

Недоїдену страву не можна викидати - краще віддайте її звірам або птахам.

Прикмети

Що раніше зацвіла черемха, то більш раннім буде літо.

Якщо земля швидко вбирає розлиту воду, то літо буде сухим, а якщо залишається калюжа, то дощовим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що святкуємо у червні: запам'ятайте головні події першого місяця літа

Гроза або град сьогодні - до багатого врожаю зернових.

Якщо з'являлася ранкова роса, то скоро настане спека.

Зяблики і солов'ї співають - літо буде раннім.

2024 року українці святкують Трійцю за новою датою. Його відзначення прив'язане до святкування Великодня, яке припадає на 5 травня. А тому Трійцю святкуємо 23 червня, на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння. У народі це одне з найголовніших свят називають П'ятидесятницею, Зеленою неділею, Зеленими святами.

Сватання цього дня - на вдалий шлюб: у родини будуть гарні діти, в оселі - гармонія, а в серцях - любов одне до одного. Натомість, на Трійцю забороняється грати весілля, адже нічого хорошого не вийде, сім'я швидко розпадеться і буде нещасливою.

Зараз ви читаєте новину «Чого уникати сьогодні, щоб не зіпсувати свою репутацію: заборони у Федотів день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі