четвер, 12 липня 2018 17:04

Бібліотекар створила шедевр зі своєї столітньої хати

Бібліотекар Тетяна Божок перетворила столітній будинок на витвір мистецтва. Жінка власноруч розмалювала власну оселю на Хмельниччині в народному стилі — квітами та птахами.

Разом з сім'єю вона живе у селі Ставниця Летичівського району Хмельницької області десятки років. Понад 17 – працює тут бібліотекарем. Житло колись родина купила у старої жінки, повідомляє газета "Є".

Автор: газета Є
  "Традиційні маки та волошки - справжній оберіг для помешкання", - каже Тетяна Божок
"Традиційні маки та волошки - справжній оберіг для помешкання", - каже Тетяна Божок

"Цій хатині уже скоро буде сто років, вона збудована у 1925-му, - розповідає власниця. - Після купівлі особливо нічого не змінювали, не перебудовували. Дуже хотіли, щоб вона залишалася такою, як є, і не втратила своєї унікальності та автентичності. Білосніжний колір їй завжди був до лиця".

Ідея оздобити будинок з'явилася, коли донька Тетяни Божок сповістила, що має народити онука. Жінка дала собі слово, що дитина з пологового будинку потрапить у чарівну хатину. Тоді на очі потрапили малюнки з петриківським розписом.

"У нашій родині народжуються переважно дівчатка, – розповідає господиня. – Аж тут така новина від доньки – буде онук! Вирішила зробити йому своєрідний подарунок. За два тижні робота була готова. Тимофійка принесли додому з пологового будинку в уже барвисту, райську хату. Рідним ідея дуже сподобалася. Люди в селі дивувалися, бо такого у нас немає більше ніде. Нині туристи, які приїжджають до Меджибожа, їдуть подивитися і на нашу хатинку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник перетворює стіни на 3D-зображення

На одній зі стін зображений райський птах. Довкола – павичі, жоржини, райські квіти. На іншій – зозуля. Біля входу мальви та маки. Орнаменти на хатині Тетяна Божок підтримує, підфарбовує їх щороку. Часом додає якісь квіткові елементи.

Малює Тетяна з дитинства, але спеціально ніде не вчилася. Любить зображати не лише народний розпис, а й створювати пейзажі, портрети. У вільний час створює дідухи. Найперший витвір нині зберігається в Меджибізькому замку.

Жінку запросили розмалювати ще одну хатину в селі. Щойно її підготують – візьметься до роботи. Так само вона мріє розмалювати народним розписом і місцевий будинок культури.

Німецький фотограф Маттіяс Хакер зробив серію знімків елітних занедбаних будівель.

Зараз ви читаєте новину «Бібліотекар створила шедевр зі своєї столітньої хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі