пʼятниця, 05 березня 2010 15:16

Американські фізики вперше отримали дивну антиматерію

Американські фізики вперше отримали дивну антиматерію

Міжнародна група фізиків, що входять до колаборації STAR, вперше отримала в експериментах на колайдері RHIC (Relativistic Heavy Ion Collider) у США дивну антиматерію - ядра з античастинок, одержали так звані "дивні кварки".

"Це новий вид антиматерії, ми наблизилися до розуміння того, як був влаштований Всесвіт на ранній стадії", - сказав один з авторів роботи доктор наук Юрій Панебратцев, начальник відділу Лабораторії фізики високих енергій (ЛФВЕ) Об"єднаного інституту ядерних досліджень (Дубна).

Згідно з сучасними уявленнями, у момент народження Всесвіту частинки і античастинки мали утворитися в рівних кількостях, однак зараз у Всесвіті антиматерії немає. Учений не виключає, що результати цього експерименту допоможуть зрозуміти цю асиметрію.

В експериментах на колайдері RHIC, де проводилися зіткнення іонів золота, вченим вдалося отримати так звані гіперядра - ядра гіпертрітонів і антигіпертритонов. Ці ядра містять крім протонів і нейтронів лямбда-гіперони. Ця частка складається з верхнього та нижнього кварків (з них побудовані протони і нейтрони), а також містить дивний кварк.

Gzt.ru

Зараз ви читаєте новину «Американські фізики вперше отримали дивну антиматерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі