четвер, 14 вересня 2006 19:20

Винаходом тисячоліття визнано діодні лампи

Минулої п"ятниці, 8 вересня, 52-річний вчений Сюдзі Накамура отримав "Премію тисячоліття". Її розмір — мільйон євро. Цією нагородою Національна технологічна агенція Фінляндії відзначає винаходи, які, як сказано у дипломі премії, "поліпшили якість людського життя". У науковому світі її прирівнюють до Нобелівської премії.

Накамура отримав премію за світловипромінювальні діоди. Його винахід, вважає журі "Премії тисячоліття", можна прирівняти до винаходу електричної лампочки Томаса Едісона. Але діод Накамури світить яскравіше, споживає менше енергії і працює у 50 разів довше.

Зараз світлодіоди використовують значно ширше, ніж просто освітлювальний прилад. Наприклад, блакитні діоди застосовують у пласких моніторах, а блакитні лазери — у плеєрах DVD нового покоління. Та найпростішим приладом, у якому встановлений винахід Накамури, залишається звичайний кишеньковий ліхтарик.

У Японії винахідник працював на маленьку компанію "Нічія" на острові Сікоку. Там 1990 року він і винайшов першу діодну лампу, яка випромінювала блакитне світло. За цей винахід компанія заплатила йому лише $180 премії до зарплати. Діоди почали випускати з 1993 року. Відтоді вони набули надзвичайного поширення і стали давати великі прибутки.

Оскільки Накамура не отримував від продажів світлодіодів ніяких відсотків, 2001-го він подав до суду на свого роботодавця. Вчений виграв справу і міг отримати від "Нічії" $180 млн, але взяв лише 7. На той час це була найбільша премія за винахід в історії Японії.

З "Нічії" інженер Накамура звільнився і переїхав до США, де в університеті міста Санта-Барбара працює й досі.

Накамура став другим вченим, який отримав цю "Премію тисячоліття". Першим був два року тому творець Інтернету Тімоті Джон Бернерс-Лі, 51 рік.

Зараз ви читаєте новину «Винаходом тисячоліття визнано діодні лампи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі