четвер, 02 серпня 2012 00:45

Кроти залишаються без їжі

Автор: фото З САЙТА WWW.fotosbornik.ru
  Під час спеки тварини переходять жити з галявин у хащі
Під час спеки тварини переходять жити з галявин у хащі

— Улітку при високій температурі всі тварини намагаються сховатися в затінку — це природна реакція. Найгірше почуваються змії, бо не мають системи терморегуляції — потових залоз. Заповзають під камені, трухляві вогкі колоди, — каже кандидат біологічних наук із Прикарпатського національного університету 30-річний Андрій Заморока.

Плазуни вдень мляві, мало рухаються. Не вилазять, доки не звечоріє. Тоді до ранку полюють на мишей.

— У спеку легше почуваються водяні вужі. Вони постійно у воді, лише інколи вилазять на берег. Коли водойма нагрівається, пірнають глибше.

Інші тварини ховаються в затінку, із галявин переходять жити у хащі.

— Ведмеді, вовки, олені та інші ссавці можуть охолоджувати свій організм, коли потіють.

У пошуках води дикі свині та кози виходять із лісу до найближчої річки. Оминають місця, де бувають люди. До вільної водойми йдуть кілька кілометрів. У горах ведмеді також тримаються подалі від туристичних місць. Охолоджуються біля струмків.

— Після купання ведмедям може стати гірше, якщо побудуть на сонці. Шерсть швидко нагрівається, коли висихає.

Зайці переносять високу температуру легше за інших тварин. Їдять траву, на якій є роса. Також шукають соковиті стебла.

У спеку кроти голодують.

— Харчуються черв'яками, а ті біля поверхні землі всихають від перегрівання. Решта залазять у ґрунт на 1-2 метри. А кроти на такій глибині не риють. Зазвичай прокладають ходи за 20 сантиметрів від поверхні.

На глибині 10 см у землі прохолодніше на 6°С, тому кроти не страждають від спеки.

— На поверхню вилазять рідко. Лише для того, щоб викинути назовні вириту землю, щоб у тунель потрапило повітря. Або коли ходи затоплюють дощі.

Комарі й мухи зазвичай ночують на верхівках квітів, кущів, стебел трави. У спеку злазять на землю. Сидять на ґрунті в затінку або зариваються на 2-3 см. Коли вечоріє, знову вилазять на рослини.

Зараз ви читаєте новину «Кроти залишаються без їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі