середа, 23 серпня 2006 19:39

Буревісники долають 64 тисячі кілометрів

Під час своєї щорічної міграції сірий буревісник долає близько 64 000 км на рік. Це найдовший із відомих маршрутів міграції птахів.

Розмах крил буревісника — 109 см. У пошуках їжі він щоліта летить із Нової Зеландії до узбереж Каліфорнії, Аляски та Японії. На карті його маршрут простягається гігантською вісімкою над Тихим океаном. Учені відслідковували політ протягом 200 днів за допомогою електронних передавачів, які прикріпили на тіло птахів.

Нову Зеландію сірий буревісник покидає, коли там настає зима. Найбільш повільна частина подорожі — над північною частиною Тихого океану. Саме в цей час птахи линяють. Найшвидше буревісник летить у районі екватора. Тоді він долає по тисячі кілометрів на день. Міграція буревісників залежить від розташування їхньої їжі — риб, кальмарів, рачків.

— Птах намагається якомога швидше дістатися до "хлібних місць", — пояснює біолог Скот Шаффер із Каліфорнійського університету.

Найшвидше летить у районі екватора — по тисячі кілометрів за день

На північ буревісники прямують різними шляхами. Назад же летять разом. На початку жовтня птахи за десять днів перетинають район екватора через один вузький коридор.

— Ми змогли зазирнути у свідомість буревісника — яким чином він приймає рішення і які при цьому знання використовує, — запевняє Мартін Вікелскі з іншого американського університету — Прінстонського.

У жовтні цього року вчені знов прикріплять електронні передавачі до птахів, щоб продовжити дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Буревісники долають 64 тисячі кілометрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі