четвер, 12 серпня 2021 07:30

Володимир Прохнич погрожував підірвати гранату в Кабміні

Автор: bbc.com_ukrainia
  Силовики виводять Володимира Прохнича з будівлі Кабінету міністрів у Києві 4 серпня. Прийшов туди з гранатою. Погрожував підірвати. Після розмови з другом — добровільно віддав
Силовики виводять Володимира Прохнича з будівлі Кабінету міністрів у Києві 4 серпня. Прийшов туди з гранатою. Погрожував підірвати. Після розмови з другом — добровільно віддав

Ветеран АТО Володимир ПРОХНИЧ, 43 роки, вранці 4 серпня погрожував підірвати гранатою будівлю Кабінету міністрів у Києві. Зайшов усередину через шостий під'їзд.

Поліція перекрила вулицю. Приїхав товариш чоловіка, волонтер Василь Олексюк.

— Піднявся сходами. Володя сидів ліворуч. Каже: "Вони всі мене дістали. Не хочу нікого вбивати і сідати в тюрму". Пустив сльозу, — розповідає Олексюк. — Говорив із ним, дожимав. Він сам зняв бойову частину гранати й поклав у спеціальний круг, який принесла технічна служба. Накрили бронежилетом. Зайшли спецпризначенці. Попросив, аби його не ламали. Надворі віддав їм гранату й обняв Володю: "Головне, що живий".

Прохнича затримали.

— Ситуація нестандартна, бо це учасник АТО, який пройшов горнило бойових дій. Був поранений, мав черепно-мозкову травму, — розповідає голова Нацполіції Ігор Клименко, 48 років. — Скоїв цей злочин, бо в нього так склалися життєві обставини.

Володимир Прохнич із міста Ірпінь на Київщині. 2014-го пішов добровольцем до батальйону "Айдар". Був командиром розвідувально-диверсійної групи саперів. У боях отримав чотири контузії й два поранення. Інвалід ІІ групи.

Має орден "За мужність" ІІІ ступеня. Звільнився з війська 2017-го. Опікувався сім'ями загиблих і скалічених побратимів. Має цивільну дружину та сина від першого шлюбу, розповіла товаришка по службі 28-річна Вік­торія Дворецька.

— Була командиром роти, а він моїм підлеглим — старшим серед саперів. Пройшли не один бій. Людина з чітким розрахунком і холодним розумом. Один із найкращих командирів. Тримав усіх і все під контролем, — каже Вікторія. — Міг себе контролювати, навіть коли втрачали своїх. Це не чоловік, який ходить завжди із гранатою чи спалахує, наче сірник. Він поміркований і мудрий офіцер. Після звільнення нікого зі своїх не кинув — комусь із пам'ятником допоміг, десь прилаштував дітей загиблих, комусь зібрав на лікування. Якщо дійшов до такого вчинку — щось його довело.

Прохничу повідомили про підозру за трьома статтями — захоплення державних будівель, незаконне позбавлення волі й незаконне поводження зі зброєю. Печерський райсуд столиці обрав запобіжний захід — 60 діб тримання під вартою.

Під час засідання Володимир ні з ким не спілкувався, крім дружини. Журналістам його позицію озвучили адвокати.

"Я щиро шкодую з приводу вчиненого. Визнаю, що вчинив неправильно та порушив закон. Прошу вибачення у тих, кого образив або налякав своїми необдуманими імпульсивними діями. Я не хотів нікого скривдити", — йшлося у зверненні.

Адвокати оскаржать запобіжний захід. Прохнич під час війни дістав травму голови й має пухлину мозку, кажуть. Чи вона злоякісна — їм не відомо.

Зараз ви читаєте новину «Володимир Прохнич погрожував підірвати гранату в Кабміні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі