понеділок, 09 березня 2020 05:35

Теплиці з поліетиленової плівки за ніч охолоджуються

Автор: MASTERKOVKA.ORG
  Сополімерна плівка стійка до вітрів і морозів, витримує великі навантаження. Матеріал міцний та еластичний, легко кріпиться на каркас теплиці
Сополімерна плівка стійка до вітрів і морозів, витримує великі навантаження. Матеріал міцний та еластичний, легко кріпиться на каркас теплиці

— Будував теплицю для вирощування квітів. Хотів накрити її полікарбонатом, але прикинув вартість — зрозумів, що поки не потягну. Тож вирішив накрити плівкою, — розповідає 49-річний Олексій Давиденко з Херсона.

Обрав поліетиленову завтовшки 200 мікрон. Та прослужила лише рік. Витримала сильний вітер і зливи з градом. Проте її довелося міняти, бо просіла й потьмяніла.

— З усіх видів покриття для теплиць поліетиленова плівка є найдешевшим, — каже консультант із продажу садово-городнього приладдя 31-річний Олександр Лановий із Одеси. — За світлопроникністю вона прирівнюється до скла.

Головним недоліком поліетилену є висока чутливість до ультрафіолету. Через неї матеріал швидко "старіє". До морозів він нестійкий, на каркас кріпиться важко.

— Значним мінусом є й швидке забруднення: поліетилен електризується, через що притягує пил, — говорить фахівець. — Тепло всередині він підтримує відмінно, однак за ніч повітря у теплиці значно охолоджується.

Альтернативою поліетиленовій є плівка з полівінілхлоридного волокна — ПВХ. Вона зберігає тепло протягом ночі.

— ПВХ не боїться ультрафіолету, служить шість-сім років. Однак сонячні промені пропускає гірше поліетилену. Та ще й утричі дорожча. До морозів слабостійка: нижче мінус 15 градусів уже не витримує, — каже Олександр Лановий.

Плівка ПВХ також швидко запилюється й постійно провисає. Якщо її не натягувати, у місцях провисання швидко рватиметься.

— Міцнішою у декілька разів є армована плівка, — говорить Лановий. — Термін експлуатації у неї до шести років. Повітря під такою плівкою добре конденсується, тож рослини мають можливість "дихати".

Армована плівка стійка до ультрафіолету. Однак світла вона пропускає менше за звичайну поліетиленову.

— До особливо міцних належить також сополімерна плівка, — додає. — Вона еластична, стійка до вітрів і морозів, здатна витримати навіть великі навантаження.

Сополімерна плівка підходить для вирощування рослин у складних кліматичних умовах. Служити може до 3–4 років.

— Таке покриття має високу світлопроникність. Тепло утримує надто добре, тож якщо надворі стоятиме спека, у теплиці може статися перегрів.

Зараз ви читаєте новину «Теплиці з поліетиленової плівки за ніч охолоджуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі