понеділок, 23 вересня 2013 05:15

Посадкову картоплю тримають на вулиці до жовтня

Автор: фото з сайта www.kolo.poltava.ua
  Картоплю розкладають шаром в одну-дві бульби і накривають
Картоплю розкладають шаром в одну-дві бульби і накривають

Черкаський агроном 76-річний Петро Ковальчук перед закладенням у погріб картоплю тримає в теплі два тижні.

— При 15-20 градусах краще гояться "рани". Як копаєш, вкидаєш у відро, везеш — бульби деруться. За два тижні як новенькі. Тримаю у ящиках й накриваю мішками від світла. Пряме сонце може припекти, має бути розсіяне.

Насіннєву розстеляє шаром в одну-дві картоплини, аби позеленіла.

Анатолій Мандзолівський, 55 років, із села Дідівщина на Київщині насіннєву картоплю тримає в ящиках надворі до середини жовтня. Час від часу перемішує, щоб зеленіла вся і рівномірно. Якщо попаде під дощ — не страшно.

— Після позеленіння від сонця у ній виділяється соланін. Це отрута, яка вбиває бактерії хвороб. Не буде гнити навіть тріснута, вдарена, розрізана. Її бояться жуки. Торік садив у кінці червня картоплю, щоб на осінь була молода, то вона аж чорна була — така зелена. Жуки на ній не кропив. Один-два сяде, то це зібрати можна,— розповідає.

На насіння відбирає бульби не за розміром, а цілими кущами. Якщо в ньому вісім і більше рівних та чистих картоплин, бере весь на насіння.

— Велику весною розрізую. Якщо кущ був гарний, кожна картоплина дасть хороший урожай. На розрізаній вистачить дві-три вічка.

Має близько 40 сортів бульби. Садить ранні та середні.

— Пізні не встигають розкрити врожайність. Бо час росту припадає на сезон засух. Ці сорти більше об'їдають жуки. Лист на ранніх та середніх уже твердий, просякнутий отрутою від шкідника. Тоді якраз пік жуків. Устигають вилупитися по дві-три кладки молодняка. На пізніх лист молодий, соковитий.

— Садіть сорти української селекції на основі Слов'янки. Це Струмок, Смуглянка. Стійкі до хвороб, різної погоди і завжди врожайні. На смак картопля добра, хоча поступається Слов'янці. Вона крохмальніша й розсипчаста.

Цього року вперше посадив ірландський сорт Інфініті. Але більше сподобався Аладдін.

— Бадилля виросло до півметра. Це добре для посушливих регіонів і піщаних ґрунтів. Стебла грубі й високі, вкривають землю. Волога не так швидко випаровується.

20 грамів — мінімальна вага насіннєвої картоплини. Максимальна — 70 г. 300-грамову бульбу можна поділити щонайменше на шість кущів.

Накривають хроном і полином

70-річна Надія Лук'янчук із Кам'янки на Черкащині картоплю в засіках накриває листям хрону.

— У погребі на 10-15 градусів холодніше, ніж надворі. Як довго відчинені двері, бульба мокріє і гниє. Під сухою травою чи ганчірками завжди суха.

Листя хрону вбирає вологу і виділяє фітонциди, що вбивають гниль. Коли пересохне, накривають корінням хрону. Діє так само, бульби лежать до весни. Накрити картоплю в погребі для знищення бактерій можна полином.

Зараз ви читаєте новину «Посадкову картоплю тримають на вулиці до жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі