понеділок, 08 червня 2020 07:46

Перегній захищає помідори від фітофтори

Автор: ФОТО НАДАНE ВАСИЛЕМ ІВАНЬКОВИМ
  Василь Іваньков з Ічні на Чернігівщині тримає помідори під накриттям до настання стабільної температури вище 15 градусів тепла
Василь Іваньков з Ічні на Чернігівщині тримає помідори під накриттям до настання стабільної температури вище 15 градусів тепла

— Зібрав колекцію з пів сотні сортів помідорів. Маю чорні, білі, рожеві, — розповідає Василь Іваньков, 62 роки, з міста Ічня на ­Чернігівщині. — Городину удобрюю перегноєм, живить усім необхідним.

У червні знімає три-чотири нижні листки помідорів на тиждень. Зрізує по одному через день, щоб не травмувати рослини. Коли на кущі мало листя, він добре провітрюється й не вражається грибками. Плоди швидше зав'язуються і дозрівають. Кущі мульчує скошеною травою. Так грибки з ґрунту під час дощу не потрапляють на стебло.

— Помідори нічим не кроплю, навіть як вражає фітофтора. Як бачу плями на кількох рослинах, розсипаю по ділянці перегній і поливаю водою. Це зміцнює кущ і до нього не вчепиться грибок, — додає Василь Іваньков.

Використовує тільки 4-річний перегній. Його ґрунтові бактерії переробили десятки разів.

— Помідори зрошувати треба так, щоб стебло було сухе, а корінь мокрий. Спочатку кущі підгортаю, а тоді поливаю. Вода стікає по горбку прямо до коренів.

Ллє раз на тиждень по 2 л відстояної води під кожну рослину. Дорослому кущу потрібно 7–8 л.

— Помідори не дають урожаю без добрив. Підживлюю попелом, — розповідає Ганна Поліщук, 57 років, із села Печанівка Романівського району Житомирської області.

Змішує 150 г попелу та 10 л води. ­Настоює пів години і ллє по 1 л розчину під кожен кущ. Або обприскує для захисту від шкідників. Можна підсипати по 1 ч. л. під рослину. Також підживлює кропивою. Заповнює посудину на дві третини подрібненим листям і заливає водою. Настоює тиждень у теплому місці. На 1 л розчину додає 10 л води. Ллє під корінь по 2 л рідини на рослину. За місяць підживлює кропивою не більше двох разів.

— Зять дивиться по листю — чого не вистачає городині. Якщо посвітлішало — ознака нестачі азоту. Підживлює сечовиною. А в сусідки навпаки, стало занадто темне, аж фіолетове — там потрібен фосфор.

При світлому листі розводить 1 ст. л. сечовини на 10 л води. Коли потемніло — 2 ст. л. суперфосфату на 10 л води. Спочатку поливає землю під помідорами звичайною водою, потім розчинами.

Сорт Фіолетовий гарбуз має солодкий присмак

— Насадила торік чорних і фіолетових помідорів. Вони солодші за червоні, — розповідає Ганна Поліщук. — Плоди сорту Чорна груша темні зверху і всередині завдяки речовинам, що є в баклажанах і фіолетовій капусті. Ці помідори важать 80–100 грамів.

Сорт Фіолетовий гарбуз виростає до 250–300 г. Плоди темно-бузкові, мають солодкий присмак. Середньостиглі помідори Фіолетова фея та Джаспер заввишки до 2 м. Їх треба підв'язувати. Плоди фіолетові із зеленими прожилками. Вирізняються фруктовим ароматом. Помідори Синій дракон ростуть кетягами по шість-вісім штук. Смаком нагадують сливу.

— Щоб помідори були фіолетові й не почервоніли, підтримую кислотно-лужний баланс ґрунту. Підживлюю курячим послідом, — каже Ганна Поліщук.

Зараз ви читаєте новину «Перегній захищає помідори від фітофтори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі