понеділок, 07 грудня 2020 07:21

"Город" на вікні досвічують лампами

— Не звикла платити за те, що можна виростити самому. Головне — не упустити момент на початку зими. Сію зелень, яка поспіває на Різдво, — розповідає Олена Гуцол, 61 рік, із селища Нова Прага Олександрійського району Кіровоградської області.

Найбільше сіє кропу. Потребує багато світла та води. Інакше гілки грубіють. Зелень швидко росте, якщо насіння годину вимочити в теплій воді. Закладає на сантиметрову глибину у горщики, присипає ґрунтом.

Також сіє скоростиглі сорти петрушки Айстра та Фітнес. Перед цим на добу кладе насіння у мокру марлю. Після посіву не поливає, щоб не зрушити насінини з місця. Зволожує пульверизатором через день і зверху натягує харчову плівку. Після проростання знімає її.

Для зимового вирощування підходять шпинат і базилік. Насіння замочує на добу. Проростає довго, бо містить багато ефірних олій. Коли на стеблах з'являються бутони, зрізує їх.

— Базилік різних сортів має не тільки інший колір, а й смак. Генуезький із темно-зеленим загостреним листям — солодкуватий. Тайський теж зелений, але з пряним ароматом. Фіолетовий базилік пахне гвоздикою, Лимонний сорт — цитрусом. Стараюся всіх сіяти потроху. Бо пасують у різні страви.

Зі шпинатів для віконного вирощування вибирає низькорослі сорти Вікторія, Матадор, Мелодія та Здоровань. Також нові — Суничний з ягідним ароматом, та Вірофле. Зелень із нього можна зрізати за 25 днів.

— Зима скупа на сонце. Навіть якщо яскраво світить, то тільки 3 години. А зелені треба не менше 5. Слід поставити на підвіконня лампу на висоті пів метра. Окрім світла, потрібен хороший ґрунт. Краще купити готовий, щоб не був заражений хворобами. У ньому зробити шар кавової гущі для розпушування.

Ставить контейнери на підвіконня з південної сторони. Там зелень краще росте. Підживлює раз на тиждень апельсиновим добривом. Шкірку цитруса хвилину кип'ятить у 1,5 л води. Настоює під кришкою до охолодження, цідить і обприскує рослини.

Петрушку садять в апельсинові шкірки

— Зелень не обов'язково ростити в ящиках. Як заставила ними вікно, то в хаті темно. Тому на підносі розкладаю яєчну шкаралупу, в якої зрізаний верх, або шкірки апельсина, поділеного навпіл, — розповідає Марина Куницина, 42 роки, із села Білівка Казанківського району Миколаївської області.

На дні шкірки апельсина робить отвір для стікання води. Тоді засипає ґрунтом і сіє по дві насінини. Ставить ці "горщики" на піднос і вмикає лампу для досвічування.

— Полюбила ще горщики зі старих газет. Складаю листок уздовж і обгортаю навколо консервної банки, щоб повторити її форму. Ліплю дно, починаючи згинати зі шва. Загортаю краї під низ. Стягую з банки і краї "горщика" фіксую скріпкою або степлером. Ставлю тісно до­купи й наповнюю землею.

Зараз ви читаєте новину «"Город" на вікні досвічують лампами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі