понеділок, 31 серпня 2020 07:56

Новий сад закладають у вересні

Автор: WWW.YOUTUBE.COM
  Яму під дерево викопують за два тижні до ­посадки. Має бути на ­третину ширша за корені саджанця
Яму під дерево викопують за два тижні до ­посадки. Має бути на ­третину ширша за корені саджанця

— Закладати сад приступаю на початку осені. За місяць вдається знайти потрібні саджанці та підготувати ями. Ті мають вистоятися два тижні, щоб корені не просіли надто глибоко. Від цього запріє незміцніла деревина, — розповідає Іван Козир, 56 років, із села Наварія Пустомитівського району Львівської області.

Для саджанців потрібно одразу вибирати постійне місце. Краще купувати дворічні, бо швидко приживаються. Старші делікатні та потребують дорогого догляду.

— Помилка тулити разом ягоди та дерева. З часом останні затінятимуть кущі. Їх варто садити в окремі частини саду. Винятком є полуниця, якій потрібно змінювати місце кожні п'ять років. Є ще одне правило — що ближче до будинку, то нижчі рослини. Тому високорослі дерева треба садити в глиб ділянки. На сонячних місцях краще ростуть малина та аґрус, а смородина — в тінистих.

Для саду з різними плодовими деревами підходить шахова посадка. Так вони не затіняють одне одного. Сонце добре прогріває міжряддя, і кора не вкривається мохом.

— Більша відстань між деревами — вища врожайність. Також вона залежить від рівня освітленості. Через брак тепла швидко розповсюджуються хвороби та шкідники, — каже Козир.

Викопує ями на відстані 3 м. Мають бути на третину ширші за коріння саджанців. Кидає дренаж завтовшки 5–6 см із керамзиту, битої цегли чи гальки. Він захищає корені від гниття. Зверху кладе поживну подушку — суміш добрив. Для неї змішує порівну пере­гній і ґрунт із верхнього шару. Поливає відром води. — Бідні ґрунти можна ще більше підживити. Розсипати на квадратному метрі ділянки по 300 грамів попелу і столовій ложці нітроамофоски. Перекопати ділянку, а вже тоді викопати яму. Її закласти так само з поживною подушкою.

Закопує кілки з північного боку від саджанців. Вони потрібні для вирівнювання стовбура в процесі росту. Вкорочує корінці на 10 см, а центральну гілку так, щоб саджанець був не довший 80 см. Ставить у яму і засипає землею. Мульчує перегноєм.

— Вишні, сливи та яблуні легше виростити. А для груші не кожен клімат підходить. Наприклад, у Чернігівській області для них холодно. Це треба враховувати перед початком вирощування. Добрий урожай дадуть у зоні Полісся та Лісостепу. Садити їх треба по кілька штук для запилення, — розповідає Орислава Стригун, 35 років, із міста Зборів Тернопільської області.

Щоб менше поратися з обробками, варто вибрати імунні сорти груш. Це Ремо, Ревена, Топаз і Флоріна. Для вдалого продажу врожаю підійдуть сорти Голден делішес, Фуджі, Гала, Ред делішес чи Джонаголд. Дають гарні солодкі плоди. Проте підживлень вимагають чимало.

— При плануванні ­кількості дерев треба порахувати ­людей у сім'ї. Для чотирьох достатньо посадити грушу й черешню, по дві вишні і сливи, вісім яблунь із різними періодами дозрівання.

Зараз ви читаєте новину «Новий сад закладають у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі