понеділок, 09 вересня 2013 00:15

На кущі смородини залишають 15 гілок

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Кущ смородини за вісім років плодоносить сім разів
Кущ смородини за вісім років плодоносить сім разів

— Бур'яни не сапаю й кущі не поливаю, а врожай добрий. Бо замість гнути спину на полі працюю головою. Дідівський секрет — обложи куща соломою, то позбудешся двох проблем. І волога в ґрунті останеться, і зайва зелень не проб'ється, — радить 54-річний Володимир Яночко із селища Мізоч Здолбунівського району Рівненщини. Він та його товариш 42-річний Сергій Кригер мають 76 сортів смородини — найбільше у Західній Україні.

Удвох вирощують її на продаж. Загалом у них 1350 кущів. На ділянці Кригера випробовують нові різновиди. Яночко готує саджанці та збирає ягоди на переробку.

— Смородина любить вологу. Торік восени вперше додумався обкласти кущі соломою. Стали сильнішими і вищими, бо коріння не сохне. От сонце палить, а солома тримає воду, — Яночко перебирає пальцями вологу землю під кущем Краси Львова. — Солому беру свою. Згодяться й бур'яни. Тільки треба скосити до цвітіння, щоб насіння не занести. Потім ще й перегниє, тому удобрювати кущ теж не треба. Так само обкладають малину, порічку, аґрус.

Кущ смородини за вісім років плодоносить сім разів. Господар каже, для врожайності треба обрізати зайві пагони взимку. На кущі мають бути максимум 15 сильних гілок.

— На перший рік після посадки дає півлітрову банку ягід. На другий — дволітрову, на третій — уже сім банок. Є ще проблема з тлею. Цього року зроблю експеримент: обгороджу поле і випущу кілька гусок. У дворі перевірив, що гуси не їдять смородини, — розповідає Володимир Михайлович. — Зате комах та тлю з листя познімають, а заодно і бур'яни поїдять. І знов сапати не треба.

Сергій Кригер обходиться без мульчі. Вважає, що у ній можуть перезимувати шкідники.

— Солома легко горить. Хтось підпалить стерню або заздрісна людина кине недокурок. Я на своєму полі так не ризикую, просто сапаю.

Має бути багато бруньок біля кореня

Урожай господарі зібрали у середині липня. Але в серпні на деяких кущах у Кригера рясно ягід. Кислі пружніші, солодкі — м'які.

— Нові сорти щороку купуємо по 15-50 гривень за саджанець. Їздимо на виставки до Києва або замовляємо у розплідниках. Випробовуємо сорт два роки. Як сподобається, залишаємо і розмножуємо. Саджанці продаємо восени та весною.

Сергій Кригер радить брати молодий кущ, від шести місяців до року.

— Старший принесе добрий врожай аж за рік. Не дивіться, чи багато пагонів угорі, а зважайте, скільки бруньок біля кореня. Що більше, то краще. Купуйте у надійних людей. На око навіть досвідчений садовод визначить хіба з десяток сортів. Вітчизняна селекція смородини найкраща. У знайомого фермера у Польщі дев'ять із 15 сортів — українські.

Тим, хто не знає ґрунту на ділянці, радить придбати невибагливі різновиди — Софіївську або Селеченську-2. Вони стійкі до хвороб.

Зараз ви читаєте новину «На кущі смородини залишають 15 гілок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі