четвер, 10 вересня 2009 18:15

Малину обрізують двічі на рік

— Перший раз обрізую молоді пагони малини десь у кінці травня, — говорить вінничанин Андрій Смеляк, 28 років. — Тоді через пару тижнів у пазухах листків з"являються нові паростки, і на осінь маємо не один довгий пагін, а штук шість-вісім. Восени обрізую тільки задерев"янілі гілки.

Навесні Смеляк вкорочує всі бічні пагони на 5–10 см. Знову на головному стеблі малини з"являються додаткові пагони.

— Кущ стає пишним, і кожна його гілочка плодоносить, — продовжує. — У кінці серпня кущ малини повністю вкритий квітами, зав"яззю, стиглими великими ягодами. Навіть звичайна малина в мене родить два рази. Ягоди визрівають із кінця червня до заморозків. На кожному пагоні — по черзі.

Наприкінці літа садівники обрізують і гілки плодових дерев. Пагони зі здорових використовують для щеплення.

— Обрізання допомагає уникнути загущення, — каже 39-річний Віктор Гоменюк з Інституту помології ім. Симиренка. — Після обрізання збільшується закладання плодових бруньок. Також воно дозволяє краще дозрівати плодам.

У кісточкових дерев вишні, черешні, абрикоса, персика обрізання затримує період цвітіння навесні.

— На молодих пагонах бруньки з"являться пізніше. Відповідно, зміститься період цвітіння. Адже найбільше втрат садівники зазнають, коли пізні заморозки настають під час цвітіння дерев чи формування зав"язі.

Зараз ви читаєте новину «Малину обрізують двічі на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі