пʼятниця, 22 липня 2011 05:15

Лілії ростуть на одному місці шість років

Автор: фото: Марія КУЗЬМИН
  Любомир Ровдич біля свого будинку в райцентрі Старий Самбір на Львівщині обламує пагінці лілій. Каже, тоді буде рясніший цвіт
Любомир Ровдич біля свого будинку в райцентрі Старий Самбір на Львівщині обламує пагінці лілій. Каже, тоді буде рясніший цвіт

— Дуже люблю лілії — благородні квіти. Мрію розвести сорти різного кольору і форми, — каже 35-річна Оксана Ганнущак з Великої Лінини Старосамбірського району на Львівщині. Купує лілії на базарі у 65-річного Любомира Ровдича зі Старого Самбора. Він вирощує квіти, продає з червня по серпень.

Оксана Ганнущак має на городі кілька оранжевих кущів.

— З ними проблем ніяких, — говорить. — А от біла лілія, яку купила позаторік на базарі, хворіє, немає цвіту.

— Люди бачать, яку квітку купують, нюхають, як пахне, — розповідає Любомир Ровдич. — Зараз є багато видів лілій, які не мають аромату. Ходовий сорт Албанія. Це голландський гібрид. Цвіте крупними двоколірними квітами. Усередині вишневі, а по краям — білі. Чорний принц з темно-бордовими квітами з рожевою серединкою. Хто любить чисті, однотонні кольори, купують сорти Анастасія з білими квітами, Рожеву досконалість, Абрикосову, Бурякову.

Торгує на базарі два-три дні на тиждень. У день продає 10–20 кущів. Ціна — 10–20 грн штука.

— Ніби й заробляю непогано, але чистими виходить десь 2 тисячі. Бо у цей бізнес треба постійно вкладати гроші. Купую нові види лілій. За голландські, наприклад, віддаю по 45–75 гривень. Щовесни завожу машину доброї землі, бо продаю із землею, витрачаю на добрива.

Вирощує біля хати на 6 сотих різні квіти. Серед них екзотичні пурпурелла, клематіс, гейзери, лимонник китайський. Лілій найбільше. Понад 50 сортів.

— Вони не дуже вибагливі, але за гарного догляду цвітуть краще і не хворіють. Важливо правильно посадити цибулини. Робити це можна наприкінці квітня — на початку травня або наприкінці вересня — на початку жовтня. Цибулину треба закладати у ямку на глибину 5–7 сантиметрів. Лілія любить розпушений, легкий ґрунт. Тому в ямку обов'язково даю перемішаного з землею піску. Після посадки на грядку підсипаю нітрофоску. Беру 50 грам на метр квадратний і загрібаю граблями. Малі цибулини, їх також називають дєтками, саджу у вересні на окрему грядку. Наступного літа не даю їм цвісти, відриваю бутони. Тоді на третій рік лілія здорова, товарна. Садити можна і під час цвітіння. Робити це краще під вечір у рясно политу землю. Якщо спекотна погода, то впродовж тижня поливати через день.

Квіти підживлює навесні. Розводить 2 л гноївки у відрі води або підсипає мінеральні добрива — 1 ч. л. селітри чи нітрофоски на одну квітку.

— Ні в якому разі не давати свіжого гною — знищить квітку. Якщо лілії не удобряти, вони можуть не дати цвіту. Тому наприкінці липня удобрюю фосфорним і калійним добривом. Тоді цибуля на другий рік зав'язує більше бутонів і зимує легше. Взагалі-то азіатські гібриди, яких у нас найбільше, добре переносять зими, їм не треба укриття, витримують сильні морози.

Лілії не можуть рости на одному місці понад шість років. Починають хворіти.

— Якщо на цибулині побачили гниль, то її треба викопати, а ямку знезаразити, щоб не захворіли інші. Для цього я використовую препарат фундазол. Часто на листях лілії буває іржа. Воно жовкне, крутиться. Від цього треба хоч раз на сезон обприскати ридомілом чи планризом за рецептом на упаковці.

Зараз ви читаєте новину «Лілії ростуть на одному місці шість років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі