понеділок, 25 червня 2018 06:11

Кущ рожевої лохини дає чотири відра ягід

Автор: WWW.YAGODKA.INFO
  Кущі рожевої лохини виростають завширшки до 2,5 метра, заввишки — 1,5–2 метри. Починають плодоносити на третій-четвертий рік. Дають врожай з липня до початку вересня
Кущі рожевої лохини виростають завширшки до 2,5 метра, заввишки — 1,5–2 метри. Починають плодоносити на третій-четвертий рік. Дають врожай з липня до початку вересня

— Ледь не погорів на вирощуванні лохини. Купив розхвалений сорт, мали бути ягоди розміром із п'ять копійок. Виросли не більше нігтя, — говорить Анатолій Стельмах, 35 років, із міста Радехів Львівської області. — Більше в таку авантюру не влазив і купив саджанці в перевіреному розпліднику. Взяв рожеву лохину, рідкісну. Трохи сумнівався, бо новинка коштувала вдвічі дорожче за звичайну. Проте зважився. Тепер кілограм ягід здаю по 200 гривень.

Вирощує сорти Роуз шампейн і Пінк лимонад.

— Остання поєднала в собі не тільки цукринку лохини, а й кислинку з лимонаду, — пояснює.

Кущі ростуть завширшки до 2,5 м, заввишки — 1,5–2 м. Садить їх на відстані 0,8–1 м, між рядами — 2 м. Так кущі отримують більше сонячного світла і плоди швидше дозрівають. До того ж їх легше збирати.

— Вибираю сонячне місце. В тіні чи на протягах не зберете хорошого врожаю. Ягід вродить мало, будуть кислі. За нестачі світла пагони ростуть до перших заморозків і не встигають задерев'яніти. Тоді й не захищені від обмерзання.

Викопує яму діаметром 0,5 м. Змішує в ній торф, пісок і хвойну тирсу. Так земля буде пухка й не застоїться вода. Лохина непримхлива до клімату, гарно приживається на кислих ґрунтах. Тому на дно ями сипле 100 г сірки, що при розкладанні підкислює землю.

— Ото й весь догляд. За сезон кілька разів підживлюю мінеральними добривами. Органічні — пере­гній — нароблять біди. Дуже сушать землю. Тоді лохина чахне.

Після посадки поливає кущ, землю присипає скошеною травою Таке мульчування зберігає в ґрунті вологу й захищає від бур'янів.

— Рожева лохина є самоплідною, тому її не треба висаджувати поряд з іншими сортами.

Кущі починають плодоносити на третій-четвертий рік. Дають урожай з липня до початку вересня. З одного куща збирають до чотирьох відер ягід.

— Лохина холодостійка, витримує навіть 30 градусів морозу. Цього року віщували теплу зиму і я кущі не окутував. Торік морози стояли сильні, тому для підстраховки замотував гілками ялини та трьома шарами спанбонду.

Розсаджує кущ не весною, а восени. Тоді саджанець встигає прижитися на новому місці. Навесні починає рости.

— Не роблю новомодних процедур із живцями. Свою лохину розмножую відводами. В середині вересня молодий пагін пригинаю і присипаю землею. Повністю вкоріниться до кінця наступного літа.

Зараз ви читаєте новину «Кущ рожевої лохини дає чотири відра ягід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі