понеділок, 25 березня 2013 07:15

Коріння малини витримують у глині з гноєм

— Якщо ви вирішили цього року посадити малинник, то готуйтеся вже, — говорить садівник із Миколаєва на Львівщині 49-річний Тарас Осип. — Її можна садити, як тільки потепліє.

Малинник росте на одному місці вісім-десять років, тому немудро економити на саджанцях. Купуйте їх не на ринку, а у фірм, що мають паспорт.

Саджанці вибирають здорові, діаметром 8-10 мм, із розвиненими бруньками. Тонке стебло краще за товсте. Великі кущі з безліччю пагонів не придатні для висадження.

— У куплених саджанців відразу загорніть коріння у мокру ганчірку. Не надягайте целофановий мішок. Можна якийсь час витримати корені в суміші глини, води і коров'ячого гною.

Перед висаджуванням пагони обрізають, листя обривають. У борозну кладуть коріння, додають трохи попелу, засипають землею. Глибина посадки має бути на рівні кореневої шийки малини. Тоді поливають. Ґрунт навколо бажано засипати торфом, перегноєм, тирсою. Тоді не пересихатиме.

— Під малину вибирають місце з родючою землею, аби було багато світла і не продувалося вітрами. Навіть у півтіні врожайність малини нижча. Висаджують рядами, відстань між ними роблять 1,5 метра. 30 сантиметрів має бути між кущами. Між рядами можна поставити кілки й натягнути мотузок, за який будуть чіплятися пагони. А ще поряд садять часник. Він захищає від шкідників.

Зараз ви читаєте новину «Коріння малини витримують у глині з гноєм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі