понеділок, 26 березня 2018 00:41

Бульби кал мають бути завбільшки з вишню

Автор: WWW.DACHNAYA-ZHIZN.RU
  Кімнатні кали називаються Зантедескія. Бувають рожеві, бузкові, жовті, червоні й чорні
Кімнатні кали називаються Зантедескія. Бувають рожеві, бузкові, жовті, червоні й чорні

— Кали хоч і вважають кімнатними квітами, та найкраще ростуть на городі. Люб­лять перепади температури та поживну городню землю, — розповідає 28-річна Юлія ­Ткаченко, флорист зі столичної квіткової компанії.

Кімнатні кали називаються Зантедескія. Бувають рожеві, бузкові, жовті, червоні й чорні.

— Кали, що продають у магазинах, привезені з Голландії. За кілька тижнів листя починає жовтіти й рослина хоче відпочинку. Якщо пощастить купити свіжу, то поквітує місяць-півтора. Краще придбати клубні. Вони коштують дешевше і цвітуть довше.

Вибирає сонячне місце на городі чи в квітнику. Садить у травні, коли прогріється земля. Клубні замочує на 2–3 год. у розчині марганцівки для дезінфекції та садить на глибину 7–8 см.

— Кала любить воду. Доки вона не проросла, поливаю трішки. Далі кількість води поступово збільшую.

Підживлює кали деревною золою. Можна чергувати з настояним курячим послідом. Добриво вносить раз у тиждень.

— Калу щороку ділю, щоб мала сили пишно цвісти. А то малі бульби забиратимуть корисні речовини. Їх пересаджую, як виростуть завбільшки крупну вишню. Навесні саджу їх у землю, а на осінь із них проростають повноцінні рослини.

Рослина квітне чотири місяці. Після того флористи зменшують полив. Восени викопує із землі та кладе до весни в погріб, де температура приблизно +12°С. Важливо, щоб не було багато вологи, аби клубні не покрилися пліснявою.

— Рослина повинна мати період спокою. Тоді наступного року пишніше зацвіте. Наприклад, є Бабусина кала, яка квітне лише білим цвітом із жовтими серединками. Це кореневищні рослини, що не мають ні бульб, ні цибулин. А "кольорові" кали — бульбові рослини. У білої немає періоду спокою, квітне весь рік. Із кольоровими калами треба погратися.

Щоб рослина квітнула в домі, восени висаджує її в горщик і ставить на світле підвіконня. Можна залишити там або наступної весни пересадити у квітник.

Зараз ви читаєте новину «Бульби кал мають бути завбільшки з вишню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі