понеділок, 19 серпня 2013 06:45

Картоплю спускають у погріб уранці

Засновник асоціації "Картопля та овочі Поділля" 64-річна Людмила Брендак із Вінниці викопала картоплю, бо посохло гудиння. Така вже не ростиме.

— Не бере нічого від природи, лежить у землі, як у духовці. Якщо зараз передержати й після спеки пройдуть дощі, миттю почне давати відростки і створювати нові бульби. Ми їх називаємо вагончиками. Можуть проростати. Притримати раджу хіба пізньостиглі сорти, якщо мають зелене стебло. До них пора прийде, як похолодає.

Викопує картоплю вранці або ввечері, доки температура не вище 23°С. У спеку запікається. У погріб ховає зранку.

— Під вечір зібрала, залишила на ніч охолонути. Із шостої до восьмої ранку пересортувала, бо на полі можна пропустити пошкоджену, і спустила в погріб. Перепад температур має бути невеликий. Багато хто ховає суху гарячу картоплю. Тоді дає такий випар, аж по стінах тече — як під кришкою каструлі. Рідка гнилизна її швидко з'їсть. Буває, що до Нового року проростають паростки до півметра.

Картоплю, відібрану на насіння, радить покласти в тінь, щоб трохи позеленіла.

— Як почне покриватися зеленуватою шкірочкою, має найкращі властивості для проростання. Тоді ховайте до весни.

Радить зберігати в сітках, в яких продають картоплю. В одній має бути не більш як 30 кг овочу.

— Якщо висипати в засік — задихається. Навіть великі господарства намагаються тримати в сітках, особливо насіннєву. Кожну сітку можна взяти зимою й передивитися, чи немає проростання. Якщо місце дозволяє, поставте навхрест, щоб були продухи. Щоб ще краще зберігалася, кладіть поверх них сітки з буряком і морквою. Перший вбирає вологу, а картопля її віддає.

Зараз ви читаєте новину «Картоплю спускають у погріб уранці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі