понеділок, 09 грудня 2019 06:51

Гливи вирощують на мішках

Автор: ФОТО З САЙТА LIS-CK.GOV.UA
  Міцелій зберігають у холодильнику. Висівають півкілограма спор в один мішок
Міцелій зберігають у холодильнику. Висівають півкілограма спор в один мішок

59-річний Микола Федьків із Херсона переобладнав комору під грибницю. Вирощує гливи.

— Міцелій висіваю в поліетиленові мішки для сміття. Купую вузькі, інакше до нього не дійде повітря, — каже. — Найкращі — об'ємом 30–35 літрів. Обрізую їх так, щоб у ширину були 35–40 сантиметрів. Склеюю праскою.

На один мішок бере 0,5 кг. До висівання зберігає його в холодильнику. За 2–3 год. до закладання в мішки витягає.

— Субстрат роблю із пшеничної соломи. Дрібню її на січкарні. Обсяг такий, аби можна було наповнити мішок під зав'язку. Щоб зменшити кислотність, перемішую солому із 80 грамами сухого гашеного вапна. Утрамбовую в 40-літровий бідон. Заливаю водою, щоб покрила. Ставлю на вогонь. Доводжу до кипіння і знімаю з вогню.

Накриває бідон кришкою, лишає на 2 год. Висипає солому у ванну, яку перед тим декілька разів облив окропом. Так знищив бактерії, до яких чутливі спори грибів.

— Чекаю, доки вода стече, а солома стане ледь тепла. Віджимаю з неї вологу.

Почергово шарами закладає у мішок субстрат і міцелій. Спершу дає 10 г спор, потім — 8–12 см соломи.

— Міцелій чутливий до бактерій, тому всі роботи виконую в медичних рукавичках. Попередньо обробляю їх господарським милом, — продовжує Микола Федьків. — Після наповнення мішок зав'язую, щоб зверху не лишалося місця, струшую. Знезараженим шилом проколюю по всій окружності мішка. Відстань між дірками — 2–4 сантиметри.

Мішки залишає у приміщенні з температурою +18–20°C. Підвішує мотузками до стелі.

— Розташовую так, щоб між ними був проміжок. Якщо тісно один до одного — міцелій не отримуватиме достатньо повітря. Лишаю в такому положенні на 12–14 днів. У цей час мішки не рухаю. За два тижні знижую температуру в приміщенні до 10–16 градусів і опускаю мішки вниз. На етапі проростання грибам корисний вуглекислий газ, що накопичується біля підлоги.

Розташовує мішки ближче один до одного. Коли гриби починають пробиватися назовні, знову підвішує до стелі.

— Тепер регулярно провітрюю приміщення — по дві години вранці й увечері. Створюю протяг. Три-чотири рази на день рясно обприскую мішки чистою водою кімнатної температури. Вологість повітря в приміщенні витримую у межах 75–85 відсотків. Регулюю освітлення. На ніч світло вимикаю, вдень лишаю ввімкненим.

На мішки з грибами не мають потрапляти прямі сонячні промені. Коли шапки досягають 4–10 см у діаметрі, Микола Федьків збирає урожай.

— Виростають за сім-десять днів після появи зачатків. Зрізую гливи ножем. Зберігаю в прохолоді. Другий урожай збираю через 10–14 днів, третій — через такий же проміжок.

Зараз ви читаєте новину «Гливи вирощують на мішках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі