понеділок, 24 липня 2017 07:55

Фундук дає відро горіхів

Автор: www.slivkasad.com.ua
  Фундук уперше родить через три-чотири роки після посадки. Щороку врожай збільшується. Дозрівають горішки у вересні. Їх можна зберігати два-три роки
Фундук уперше родить через три-чотири роки після посадки. Щороку врожай збільшується. Дозрівають горішки у вересні. Їх можна зберігати два-три роки

— Фундук біля хати мені залишився ще від батька. Той посадив його, коли будинок поставив. Росте на одному місці більше 70 років. Ще й внукам моїм залишиться, — каже 36-річний Михайло Лук'янов зі Старокостянтинова Хмельницької області. — З куща збираю відро горіхів. Вистачає і собі запастися на зиму, і трохи продати. Це так званий лінивий бізнес. Крім весняної обрізки, до фундука не треба заглядати цілий рік, а восени ще й гроші можна отримати.

Фундук має чоловічі квітки, що звисають, і жіночі округлі бруньки. Садити фундук треба у березні, як тільки зійшов сніг, або восени за місяць до замерзання ґрунту. Найкраще підходять сонячні місця.

— Ґрунт — будь-який, головне, щоб не болотистий. У ньому застоюється вода, коріння фундука не дихає.

Викопує яму, вдвічі більшу за корінь. Кладе на дно піввідра перегною, 200 г суперфосфату і 50 г калійної солі. Ставить на верх саджанець і присипає землею. ­Поливає і накриває ґрунт скошеною травою. Так волога повільніше випаровуватиметься.

— Корінець фундука знаходиться близько біля поверхні, а не розростається в глибину. Тому краще його захистити від пересихання і не підсапувати для розрихлення.

Для кращого плодоношення висаджує кілька сортів. Вони один одного запилюють. Вирощує Барселонський та Галльський. Дають великі горіхи і довго зберігаються. Садити рослини треба на відстані 5–6 м.

— Щоб підвищити урожайність, недалеко від фундука посадив ліщину. Викопав її у посадці. Вона служить природнім запилювачем.

Дорослий 5-річний кущ весною обрізує, залишаючи шість-сім стовбурів. Інакше він дуже загуститься і буде погано освітлюватися сонцем. Родитимуть тільки зовнішні гілки, а горішки стануть меншими.

— Не треба жаліти викидати пагони, буцім на них могли нарости горіхи. Навпаки, на них кущ витрачає багато сил.

Уперше родить через 3–4 роки. Щороку врожай збільшується. Дозрівають горішки у вересні. Їх можна зберігати 2–3 роки. Для цього треба сухе приміщення та провітрювання.

— Найкраще розмножувати фундук діленням куща. Можна й садити у землю горішки, але виростуть пагони не точно такого сорту.

Кущ фундука розрізає на частини, щоб кожна мала корені по 15–20 см. Розсаджує їх одразу на постійне місце.

— Щоб не морочитися з викорчовуванням куща, можна розмножувати відводками. 20-річний кущ можна омолодити. Для цього зрізую під корінь, а на наступний рік виростають нові пагони.

Восени або рано навесні однорічні пагони кладе в неглибокі канавки і притискає невеликими камінцям, щоб вони не піднялися. Присипає землею. На початку літа кожна брунька дає вертикальний пагін.

Зараз ви читаєте новину «Фундук дає відро горіхів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі