понеділок, 02 березня 2020 07:55

Фізостегія цвіте різнокольоровими колосками

Автор: FIZOSTEGIYA_SAD.VERT.UA
  Фізостегію висаджують на сонячному місці. Рослина не терпить надмірного поливу. Від надлишку вологи може загнивати коріння
Фізостегію висаджують на сонячному місці. Рослина не терпить надмірного поливу. Від надлишку вологи може загнивати коріння

До настання постійного тепла потрібно визначитися з розташуванням квітів у садку. Слід удало підібрати сусідів, які не пригнічуватимуть цвітіння один одного.

— Фізостегія — окраса будь-якого саду. Вона як розпускається, то й бур'яну не видно. Цвіте пишними букетами, — розповідає Вікторія Ковтун, 40 років, із села Буртин Полонського району Хмельницької області. — Єдиним її мінусом є агресивний характер. Виживає навколо себе інші квіти. Щоб зупинити повзучі корені, вкопую шифер. Також цю квітку можна посадити біля рослин, здатних дати їй відсіч. Це флокси, ехінацея, астильби, лілії, декоративні злаки або люпин.

Фізостегію часто називають "слухняною рослиною" за те, що її стебла добре гнуться. Їх часто використовують для флористичних композицій. Виростає до метра у висоту. Квітки схожі на різнокольорові колоски. Фізостегія не боїться шкідників і хвороб.

Вікторія Ковтун вирощує сорти Вівід і Літня голка з рожевими квітами. Вони невибагливі й швидко освоюються на новому місці. Сорт Варієгата має лілово-рожевий цвіт, Алба й Літній сніг — білосніжний.

— Щоб квітка розкрилася у всій красі, її краще садити на сонячному місці, — говорить. — У тіні вона швидко дрібніє і з часом вироджується.

Це багаторічна, морозостійка рослина, добре росте в будь-якій землі, окрім глинястої. Якщо в квітнику все ж глина, варто додати пісок і перегній.

— Рослина не вимагає постійного догляду, — каже. — Тому ідеально підходить для тих, хто буває на дачі тільки у вихідні. Досить полити у засуху. Надлишок вологи не переносить, бо може загнивати коріння.

На повну буяє на третій-четвертий рік. Далі кущі можна розділяти і розсаджувати восени. Для цього їх слід викопати й розірвати на частини, залишаючи лише по кілька пагонів. Нові саджанці вкопують у землю на відстані 30–40 см один від одного.

— Хто хоче розмножувати рослину насінням, варто дочекатися вересня. Зібрати достигле, а решту відцвілих бутонів зрізати. Збоку виростуть нові, які цвістимуть до заморозків, — говорить Вікторія Ковтун.

У кінці жовтня перед заморозками рослину потрібно обрізати, залишаючи над землею 10 см пагона. Ґрунт обов'язково засипати торфом, листям або ялиновими гілками. Без мульчування фізостегія може перемерзнути.

Після пересадки квіти не підживлюють

— Якими б "гарними" не були домашні добрива, у холодний сезон їх треба правильно дозувати. Це стосується кімнатних і квітникових рослин, — розповідає Евеліна Меша, 36 років, квітникарка з Миколаєва.

Зайве підживлення таке ж шкідливе, як і перелив. У настої яєчної шкаралупи багато солей кальцію, які викликають хлороз рослин. Також шкодить вода, в якій мили м'ясо. Таке підживлення приваблює шкідників.

— Крім додавання зайвих добрив, шкідливо пересаджувати рослини, коли ще не настала пора, — каже квітникарка. — Висота горщика має бути втричі менша за рослину. Діаметр щороку збільшувати на два сантиметри. Якщо горщик завеликий, розростається корінь, а не листя вазона. Коріння мале, йому потрібен час для обплетіння землі. Від цього вона закисне, і рослина перестане рости. Пересадка — стрес, тому після неї рослину не підживлюють два тижні.

Зараз ви читаєте новину «Фізостегія цвіте різнокольоровими колосками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі