понеділок, 13 квітня 2020 05:50

"Якщо пропустити появу крапель, схрещування не вийде"

Автор: SOLODKI-GRONA.COM
  Грони сорту Аватар виростають до кілограма. При дозріванні набувають майже чорного кольору. М’якоть щільна, прозора і без кісточок
Грони сорту Аватар виростають до кілограма. При дозріванні набувають майже чорного кольору. М’якоть щільна, прозора і без кісточок

— Я самоучка, який позаздрив сусіду. Побачив у нього величезні ягоди винограду Аркадія і захотів собі. Спочатку садив чужі сорти, потім вивів свої. Живці не продаю, бо вони не запатентовані. Зате врожай розходиться, — говорить Віктор Калугін, 56 років, селекціонер із села Дніпровка Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області.

Схрещує сорти, коли зацвітає виноград. Вибирає великі суцвіття. Його верхню частину зрізує до половини по гребеню. На частині, що залишилася, у перший день цвітіння каструє квітки. Пінцетом знімає ковпачок разом із пиляками в кожного бутона. Надіває ізолятор для захисту від пилку з сусідніх кущів. Пергаментним папером шириною 20 см і довжиною 25 см обгортає пластикову трубку від пилососа. Краї склеює, кінець пергаменту зав'язує ниткою і знімає з трубки. До другого кінця прикріплює нитку з кулькою вати. Готовий ізолятор надягає на суцвіття, квітконіжку обгортає ватою і затягує нитку. Наступного дня розв'язує верхівку ізолятора й оглядає ці квітки. Запилює, якщо на них з'являються крапельки рідини. Коли ж немає — зав'язує і далі перевіряє щоранку.

— Якщо пропустити появу крапель, схрещування не вийде, — продовжує Калугін. — Краще вдається, якщо батьківський і материнський кущі цвітуть одночасно. Тоді з дозрілих суцвіть батькового куща зрізую кілька суцвіть, підношу до розв'язаних ізоляторів на материнському кущі, торкаючись пиляками до приймочки, і виймаю. Якщо батьківський кущ цвіте раніше материнського, пилок для запилення збираю. Струшую пиляки в конверт, сушу в тіні і тримаю у сухому місці. Тоді набираю пилок пензликом і трясу над приймочками.

За два тижні знімає паперові ізолятори й на молоді зав'язі надіває марлеві мішечки.

Після дозрівання зрізує грона і з ягід забирає гібридне насіння. Перед посівом замочує його у воді. Що спливло — викидає. Решту перемішує із землею. Висипає у торбини і зберігає до весни у підвалі. Потім сіє на глибину 3 см, відстань між рядками — 40 см. Проростає на 10-й день. Після появи п'яти-шести листків підживлює калійною селітрою. У 10 л води розчиняє її 100 г і стільки ж суперфосфату, дрібку борної кислоти. Поливає, не потрапляючи на листя — можуть бути опіки.

Рослини підв'язують до тимчасової шпалери. Через 3–4 м вбивають кілки і натягують два ряди шпагату.

На зиму сіянці викопує і зв'язує у пучки. Присипає піском у підвалі. Стежить, щоб не пересохли. У квітні садить на постійне місце. На другий рік сіянці дають перші ягоди.

— Нові сорти випробовують шість років, — говорить Калугін. — Далі їх перевіряють дві експертні комісії і лише тоді потрап­ляють до реєстру сортів. Сьогодні виноград люди купують очима, а не за характеристиками. Тому виводимо крупні ягоди. Решта — хоч які солодкі, на них і не глянуть. Ще є попит на чудернацькі назви. Фантомас, Аватар або Гепард швидше розметуть, ніж Чарівну осінь чи Ароматний.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо пропустити появу крапель, схрещування не вийде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі