понеділок, 22 квітня 2013 00:00

Десятикілограмові кролі виростають в Олександра Пендюра

Автор: фото: Микола Карнарук
  Олександр Пендюр із села Свидівок під Черкасами тримає кроля породи сірий велетень. Такі потребують мало корму, швидко набирають вагу
Олександр Пендюр із села Свидівок під Черкасами тримає кроля породи сірий велетень. Такі потребують мало корму, швидко набирають вагу

53-річний Олександр Пендюр із села Свидівок, що за 15 км від Черкас, 35 років розводить кролів.  Кілька років тому почав схрещувати породу фландер із сірим велетнем.

— Кролями займаюся ще зі школи. Були у мене радянські шиншили, бабочка й сірий велетень. Зараз перевагу віддаю останній породі. Дорослий кріль важить близько 10 кіло. Кролиця приводить від восьми до 12 кроленят. За місяць набирають по кілограму.

У клітках живуть близько 70 кролів. Самця на розплід тримає до 2 років, кролицю — до 3. Парує тричі на рік.

— Більше не треба, щоб не виснажити тварину. Самиць парую одночасно по три. З різницею доба-дві. Для цього відбираю хороших мамок, які добре виходжують і вигодовують кроленят. У мене є кролиці, які приводять і по 16 малих. Зайвих відсаджую до тієї, що привела менше. Інакше загинуть, молока не хватить. Спочатку з клітки забираю прийомну матір. Новонароджених кроленят переношу в гніздо помитими руками. Потім знову мию руки й підпускаю кролицю. Якщо відчує чужий запах, відмовиться годувати, але в мене такого не було.

Кроленят біля кролиць тримає два місяці.

— Коли відсаджую, роблю перші щеплення. Раціон не міняю, щоб не хворіли. Дорослих кролів годую двічі, а молодняку даю по три рази на день. У поїлках обов'язково повинна бути свіжа вода. Для профілактики кокцидіозу, від паразитів у жовчних протоках і тонкому кишечнику у воду додаю йод. З розрахунку крапля на літр. Годую ячменем, вівсом, кукурудзою і пшеницею. Свіжу траву даю прив'ялу, бо хворітимуть. Улітку ще рву листя з винограду. Взимку даю сіно з люцерни та конюшини. Заготовлюю дуже багато кропиви, чорнобривців, даю свіжу хвою.

Молодняк метисів від фландера і сірого велетня швидко набирає вагу. Дитинчата стійкіші до хвороб. Потребують менше корму.

— 2-місячних кроленят продаю вже прищеплених, прошу 60-80 гривень. Спарована 7-кілограмова кролиця коштує 450 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Десятикілограмові кролі виростають в Олександра Пендюра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі