понеділок, 05 лютого 2018 00:31

Квіти кальцеолярії мають форму чобітка

Автор: www.FLORI-DA.RU
  Кальцеолярія  починає цвісти на сьомий-восьмий місяць після висіву. На одній рослині розкривається 20–30 червоних, жовтих або рожевих квіток. Цвіте два місяці
Кальцеолярія починає цвісти на сьомий-восьмий місяць після висіву. На одній рослині розкривається 20–30 червоних, жовтих або рожевих квіток. Цвіте два місяці

— Кальцеолярія чудово підходить до зими, бо любить прохолоду. Температура не повинна перевищувати 16 градусів, інакше бутони опадають. В Україні її називають чобітком, — говорить Марія ­Погребняк, 47 років, із міста Біла Церква Київської області.

Кальцеолярія цвіте два місяці. Вирощувати її можна як кімнатну або на клумбі. Квітка має форму чобітка або губ. Нижня більша за верхню. На одній рослині розкривається 20–30 червоних, жовтих або рожевих квіток. Розмножується кальцеолярія насінням і живцюванням.

— Я сіяла її двічі на рік. Якщо восени, цвіте весною. Якщо літом — то аж до зими. Хоча можна після цвітіння зрізати надземну частину, поставити в темне місце, щоб рослина один-два місяці відпочила. Але цвіте потім менше, ніж посіяні заново. Я старі викидаю. Розсаду по горщиках висаджую в листопаді і квітні.

Змішує дві частини листової, дві — дернової землі, одну час­тину торфу і 0,5 — піску. Кладе в контейнер. Зверху посипає насінням.

— Воно дуже дрібне. Його не можна прикидати землею, бо не посходить.

Накриває прозорою плівкою. Коли з'являться перші листочки, пересаджує рослини в окремі горщики. Як розростуться, прищипує бічні пагони. Тоді добре розвиваються центральні. Цвісти кальцеолярія починає на сьомий-восьмий місяць після висіву.

— Цього року літня у мене цвіла довше, тому я припізнилася з посівом розсади. Але зима не холодна, тому посадила кальцеолярію на початку грудня. Вікно світле, сонця їй вистачає. Іноді вмикаю на кілька годин лампу.

Дорослу кальцеолярію пересаджує у великі горщики, які стоятимуть на підвіконні. Для них змішує по дві частини торфу, перегною, землі з городу та одну — піску. На кілограм суміші додає 2 г мінерального добрива.

— Щоб земля не була кисла, кидаю ще 20 грамів товченої крейди. Якщо хочете розмножити живцюванням, треба після цвітіння зрізати пагони й увіткнути в землю. За місяць добре вкорінюються.

Поливає відстояною водою.

— Кальцеолярія любить воду. Тому я поставила горщики в широкі кашпо. Простір засипала торфом, який зволожую.

Взимку в кімнаті має бути вище 12 градусів, бо рослина почне хворіти і мало цвістиме.

Зараз ви читаєте новину «Квіти кальцеолярії мають форму чобітка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі