понеділок, 31 грудня 2018 07:55

"Цього року будуть сильні морози та постійні відлиги"

Автор: www.KURKUL.COM
  Озимина може вимерзнути, коли заморозки без снігу тривають понад п’ять-сім днів
Озимина може вимерзнути, коли заморозки без снігу тривають понад п’ять-сім днів

— Насадила перед зимою з десяток нових дерев. Боюся, що не доживуть до весни. То морози вдарили, то відлиги пішли. Якщо раптово температура знизиться, то саджанці замерзнуть, — говорить Любов Борисюк, 59 років, із смт Чуднів Житомирської області.

— Синоптики прогнозують, що цього року будуть сильні морози та постійні відлиги. Це загроза для озимих культур, але для городини та садка не страшно. Хоча не треба готуватися до багатого врожаю. Що не вимерзне взимку, то навесні засохне. Мало дощів ітиме у травні, коли формуються плоди, — розповідає агроном 40-річний Ігор Степанюк із Тернополя.

Для утеплення коріння дерев, нагортає на стовбури сніг. Посипає його товченою крейдою. Вона не дасть снігу танути і затримає цвітіння рослин на один-два тижні. Врожай поспіє вчасно, але цвіт не вимерзне від весняних приморозків.

— Лозу теж треба сховати під час зміни температур. Хто не встиг з осені, можна зараз накрити агроволокном або плівкою. Між нею та лозою обов'язково зробити повітряний прошарок. Так лозина дихатиме.

Бере білу плівку, вона не притягує тепло. Інакше після потепління за раптового похолодання лоза почне підмерзати.

— На городі росте тільки озимий часник, йому перепади нестрашні. Боятися треба, коли візьметься льодяна кірка, — каже харків'янин Олександр Куц, 35 років, з Інституту овочівництва і баштанництва. — Тоді рослина почне задихатися. Сподіватимемося на мороз зі снігом. Із посівами петрушки, моркви та цибулі все буде в порядку, якщо під час потепління вони не встигли піти в ріст. Інакше навесні стануть слабкі.

Зелень можна накрити соломою чи агроволокном.

— Проблеми на городі почнуться, якщо вдарять заморозки без снігу понад п'ять-сім днів. Тоді може вимерзати озимина, — розповідає кандидат сільськогосподарських наук 70-річний Броніслав Котвицький із смт Рокині Луцького району Волинської області. — Рослині не страшно, коли коливання в межах 5 градусів. За більшого морозу не витримує. Витрачає накопичені з осені захисні запаси. Тоді в лютому вже може бути ослаблена. Зараз ґрунт відтанув і падають опади, починається вимивання поживних речовин.

Щоб дізнатися, чим підживлювати рослини в новому сезоні, радить напровесні зробити аналіз ґрунту на кислотність.

Зараз ви читаєте новину «"Цього року будуть сильні морози та постійні відлиги"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі