понеділок, 28 серпня 2017 05:11

Червоні груші родять увесь серпень

Автор: www.kofe-kofe.ru
  Плоди груші сорту Старкримсон дозрівають на початку серпня. Вони важать майже 200 грамів. М’якоть — біла, соковита й солодка
Плоди груші сорту Старкримсон дозрівають на початку серпня. Вони важать майже 200 грамів. М’якоть — біла, соковита й солодка

— Навіщо садити одні й ті ж дерева. Вирощувати їх нудно й урожай нічим не здивує. Щороку ж з'являються нові сорти, — каже 43-річний Олег Кликур із села Зоряне Христинівського району на Черкащині. — Купую в розсаднику якісь диковинки. Маю гібриди чорних вишень, жовтих слив і червоної аличі. Груші, до речі, теж незвичні — червоні.

Вирощує сорти Кармен, Старкримсон і Вільямс червоний. Плоди мають великі, майже по 200 г. М'якоть — біла, соковита й солодка.

Дерева починають родити на п'ятий-сьомий рік після посадки. З дорослого можна зібрати 25–30 кг. Плоди сорту Старкримсон дозрівають на початку серпня. Два інші — наприкінці літа, розтягуючи плодоношення до перших чисел осені.

— Якщо не обрізати, на дереві часто з'являються гілки з жовтими плодами. Вони поступово можуть зайняти півдерева.

У червоних грушах є багато калію, вітаміну С. Вони містять мало калорій. Тому їх можна їсти при ожирінні й цукровому ­діабеті.

Садить грушу рано навесні, доки не почався сокорух. Або наприкінці вересня, коли він у рослинах сповільнюється.

— Осіння посадка груші надійніша. У саджанця швидше формується додаткове коріння, й він добре приживається. Для груші найкраще підходять чорноземи.

Саджанець ставить у яму, розправляє коріння й засипає землею. Струшує двічі, щоб між корінцями не залишилося вільного місця.

— Найкраще місце для посадки — на схилі чи височині. Так є багато місця для коріння.

Змішує по піввідра глини, перегною та 100 г суперфосфату. Викопує яму розміром 70 на 70 см, завглибшки не менш як 1 м. Робить це за два-три тижні до посадки, щоб ґрунт осів.

— Підсохлі саджанці треба поставити на 6–8 годин у воду. Так вони стануть пружнішими й не заламуватимуться під час посадки.

Груші слід часто поливати, особливо на початку й наприкінці літа. На одне молоде дерево потрібно 40–50 л води, а на доросле — 150–200 л за один раз.

— Щоб захистити від морозу, підживлюю дерево. На квадратний метр навколо стовбура беру по столовій ложці суперфосфату й сульфату калію. Роблю отвори завглибшки 20 сантиметрів і кладу туди добриво. Поливаю водою та засипаю ґрунтом.

Зараз ви читаєте новину «Червоні груші родять увесь серпень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі