понеділок, 08 червня 2020 07:36

Бджолиний рій ловлять на рамку з медом

Автор: DOCTOR-BEE.AT.UA
  Роїння бджіл починається у червні. Комахи вилітають із вулика й утворюють нову колонію. За кілька днів мають знайти житло для матки. Якщо пасічник не встереже рій, той може не повернутися
Роїння бджіл починається у червні. Комахи вилітають із вулика й утворюють нову колонію. За кілька днів мають знайти житло для матки. Якщо пасічник не встереже рій, той може не повернутися

— У червні треба пильнувати, бо через роїння можна залишитися з пустими вуликами. Бджолина матка гайне і за нею весь рій, — розповідає Ігор Криворученко, 45 років, пасічник із селища Чуднів Житомирської області.

Роїння — це розмноження бджолиної сім'ї. Утворюється нова колонія з матки та великої кількості робочих бджіл. Триває два-три тижні. Під час вильоту з вулика бджоли іноді шукають нове житло. Тоді їх треба впіймати, бо можуть не повернутися. Це буває також при нестачі місця для відкладання маткою яєць. Тому слід заповнені медом соти замінити на порожні.

— Щоб не пропустити рій, треба стежити, коли комахи перестануть літати. Різко скорочується відкладання яєць маткою. Бо немає місця для цього. Також перед роїнням вона "співає". Ці звуки схожі на спів пташки і дзижчання.

Якщо бджолина матка покинула вулик, слід шукати її на найближчому дереві. Що довше зволікати, то більше шансів не застати комах. Або самі полетять, або їх переманить сусідній пасічник.

— Під час вильоту в рої працює розвідка — шукає місце для поселення матки, — каже Ігор Криворученко. — Ці комахи кілька днів гучно літають навколо вулика. Щоб уберегти бджолину сім'ю, пасічник має бути не тільки доглядальником, а й мисливцем.

Виходить на лови після заходу сонця, коли комахи перестають літати. Натирає рукав куртки м'ятою або лимонною шкіркою. Це приманює комах. Матка перелітає на руку й притягує решту бджіл. Цукрового сиропу пасічник не бере, щоб не привабити ос. Якщо рій засів високо на дереві, прив'язує до палиці мокрий віник і скроплює його водою. Комахи заспокоюються і повертаються у вулик. Також спіймати бджіл можна на рамку з медом, прив'язану до палиці. Якщо вони на високому дереві, ставить поряд імітацію вулика — картонну коробку або бочку. Всередину можна покласти ці ж ароматні приманки. Потім посудину з бджолами переносить у погріб, щоб комахи заспокоїлися. Згодом вони переберуться у вулик.

— Якщо хтось ловить диких бджіл у лісі, має знати, що перевозити їх у бочці чи коробці можна не довше 2 годин. Бо вчадіють. Рамку з маткою треба переставити в постійний вулик.

50 сантиметрів довжиною та 40 сантиметрів шириною має бути ящик для вилову рою. Можна обтягнути брезентом металевий каркас. На бічних брусах вибивають пази — вузькі довгі щілини, в які вставляють рамки для приманювання бджіл. Стінки натирають прополісом та апельсиновою шкіркою. Бджоли відчувають запах і залітають усередину.

Зараз ви читаєте новину «Бджолиний рій ловлять на рамку з медом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі