четвер, 09 грудня 2021 06:45

Ягоди годжі не бояться посухи

— Ягоди годжі рідко хто вирощує. Якби дізналися про їхню користь, точно посадили б. Зараз якраз пора, — каже Василь Косар, 63 роки, із села Побійна Уманського району Черкаської області.

Інша назва ягід — тибетський барбарис. Дає урожай з липня по жовтень. Червоні овальні ягоди солодко-гіркуваті на смак.

— Кущ не боїться посухи й заморозків. Головне — вибрати міцний саджанець і правильно посадити.

Викопує яму 50х50 см. Змішує перегній, землю і річковий пісок порівну. Додає 1 л попелу. Садить годжі.

— Ця рослина перехреснозапильна, тому купив одразу два стебла. Кущ росте широкий. Залишив між ними зо 2 метри, — говорить Косар.

Перший урожай дає наступного року після посадки. Головне, щоб ріс на сонячному місці. Щоб кущ не гнувся під вагою ягід, з кілків збивають опори для підтримки ­гілок.

— Обриваю плоди в рукавичках. Бо від їхнього соку на руках йде висипання. Зручно розстелити під кущем рядно і стукати палицею по гілках. Так збивати ягоди.

Рослина не боїться шкідників. Із хвороб можлива борошниста роса. Допоможе содовий розчин. Треба змішати 25 г кальцинованої соди, 5 мл рідкого мила та 5 л гарячої води. Охолодити й обприскати рослини і землю біля них. Повторити за тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Ягоди годжі не бояться посухи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі