четвер, 31 липня 2008 18:03

Абрикосові дерева удобрюють після збору врожаю

65-річний киянин Юрій Грінченко більше 50 років вирощує абрикоси та яблука. Чоловік має будинок із великим садом біля Баришівки на Київщині. Має декілька сортів яблуневих і абрикосових дерев. Упродовж багатьох років підбирав фруктові дерева за періодом плодоношення, розміром і соковитістю плодів. Вони родять із липня до жовтня.

— Мої абрикоси завжди хвалять, — тішиться Юрій Іванович. — Наприклад, у сорту Червонощокий великі, соковиті й дуже солодкі плоди. А Десертний родить одним із перших, уже на початку липня.

Зібраний урожай чоловік не продає: робить варення й компоти, частину віддає друзям і сусідам по дачі.

— Щоб дерева дали добрий урожай, біля них потрібно працювати з весни і до пізньої осені, — каже. — Слідкувати, щоб не пошкодили шкідники та хвороби, вчасно підрізати та прибирати сухе гілляччя.

На початку серпня частина абрикосових дерев уже відплодоносила. Вони припиняють рости та формують плодові бруньки.

— У перші два тижні після збору врожаю під дерева потрібно внести органічні й мінеральні добрива, — радить Грінченко. — Вони підживлять коріння дерев, які в цей час накопичують поживні речовини перед зимою. Добрива сприяють відновленню коріння із невеликими ушкодженнями.

Старі яблуні з розлогим гіллям господар підпирає. Тоді гілка з важкими плодами не зламається.

— Якщо скелетна гілка відходить від стовбура під гострим кутом, під неї також потрібно ставити підпору, — каже. — Адже її може зламати навіть невелика кількість плодів. Час від часу треба пильнувати, щоб підпора не зміщувалася.

Яблука, пошкоджені плодожеркою, закопують

Старі гілки найкраще обрізати восени, коли дерево відпочиває й не росте, або навесні — до моменту цвітіння. Інакше вони розростатимуться та глушитимуть молоді. Плодів на дереві з густою кроною родить менше.

Важливо також вчасно прополювати бур"яни при корінні дерева.

Опалі плоди чоловік збирає якнайшвидше. Якщо цього не робити, вони перетворяться на розсадник хвороб і шкідників, які перекинуться на дерево. Яблука, пошкоджені плодожеркою, він закопує на глибині до півметра подалі від саду.

На зиму чоловік радить мульчувати ґрунт під деревами — покривати дрібною соломою, листям, торфом. Тоді коріння не втрачатиме вологи й не перемерзатиме. У сніжні зими на нього можна нагортати сніг. Він захищатиме від морозів, а коли розтане — зволожить.

— Стовбури дерев на зиму обгортаю папером, — каже Грінченко. — Тоді вони не тріскаються й не перемерзають.

Зараз ви читаєте новину «Абрикосові дерева удобрюють після збору врожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі