неділя, 03 листопада 2019 23:14

Українські науковці створили унікальний пристрій для саду

Українські науковці створили унікальний пристрій для саду
В Україні винайшли машинку, яка сама садить дерева

Машину для садіння дерев створили в Інституті садівництва у Києві. Її кріплять до трактора, як плуг. Має сидіння для двох людей. Під час руху вони ставлять саджанці в рядок.

Про неї розповів Ігор Тимошок з Інституту садівництва, який розробляв пристрій.

"За годину троє людей посадять 50 дерев, а наша садильна машина — 700. Цього не повторить жодна бригада. Головне в цьому механізмі — сошник із наральником. Він піднімає ґрунт і після посадки обережно ставить на місце. Так не пошкоджується структура ділянки", - переконує фахівець.

Машина працює зі швидкістю 2,5 км/год. Для неї потрібні міжряддя шириною 2,5–4 м. Садить дерева на відстані в ряду 0,7–2 м.

Підійде також для садіння кущових ягідників за відстані між рослинами в ряду не менше 0,5 м.

Пристрій пройшов випробування на дослідних станціях Інституту садівництва. Тут його можна взяти в оренду або купити. Коштує майже 50 тис. грн.

Окупиться при висаджуванні дерев на ділянках площею понад 1 га.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бензопила чи електропила: що краще вибрати для саду

Альтанки є традиційним елементом садового дизайну. Варіацій таких споруд існує безліч. Одні з найпопулярніших нині — зроблені з металевих прутів і кованих елементів. Альтанки такого типу не обтяжують простір, виглядають невагомо й витончено. Особливо підходять для висаджування поруч в'юнких рослин: металеві прути, які є основою подібних конструкцій, слугують ідеальною підпорою для гнучких пагонів.

Зараз ви читаєте новину «Українські науковці створили унікальний пристрій для саду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі